НОВОСТИ

Будимир: Санкције ће дати још већу снагу борби за интересе Српске

02/08/2023

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир оцијенио је да америчке санкције не само да неће спријечити демократски изабране представнике српског народа да поступају у складу са Уставом и законом, него ће им дати већи жар, снагу и енергију да наставе да бране интересе српског народа и Републике Српске.

 

Будимир је рекао да су САД поново показале да су један од главних политичких фактора нестабилности у БиХ и да оне демократски капацитет сложеног друштва као што је БиХ умањују тиме што представнике српског народа кажњавају на бестијалан и бруталан начин и мимо свих правила.

 

– Оно што сада видимо у БиХ показује да се САД враћају пракси из деведесетих година, када је Лисабонски споразум био предложен као рјешење за мир и којим се могао избјећи грађански рат у БиХ. Сада су то поново урадиле на начин да представнике Републике Српске ставе на ту листу само зато што су радили у складу са Уставом и законом – рекао је Будимир.

 

Он сматра да то показује да БиХ, ако жели у будућности да функционише као једна држава на основу Устава који је и међународни уговор, то може да уради само уз споразум и консензус изабраних представника сва три конститутивна народа.

 

– Мијешање САД у БиХ до сада се показало као штетно и води БиХ у продубљавање криза. Надам се да и на страни бошњачког народа постоји политичка елита која је спремна да у будућности гради односе са друга два конститутивна народа у складу са Уставом и законом – навео је Будимир за Срну.

 

Канцеларија за контролу имовине странаца Министарства финансија САД увела је санкције српском члану Предсједиштва БиХ Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу и министру правде Милошу Букејловићу због, како су навели, неуставних и антидејтонских акција.

 

Раније су америчке санкције уведене и предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести