НОВОСТИ

Букејловић: Примарни циљ – заштита и унапређење дјечијих права

01/06/2024

Заштита и унапређење дјечијих права био је и остао примарни циљ Министарства правде Републике Српске, а Влада континуирано ради на побољшању закона и подзаконских прописа који регулишу ову област, изјавио је ресорни министар Милош Букејловић.

 

 

Букејловић је за Срну оцијенио да је веома важно створити што боље услове за развој пуног потенцијала дјеце јер је сваком дјетету потребна подршка породице и заједнице у којој одраста.

– Када је ријеч о дјечијим правима, никада не можемо рећи да је посао завршен. Сходно томе, Министарство правде увијек ће бити на располагању и дати пуни допринос остварењу овог циља – рекао је Букејловић поводом Међународног дана дјетета.

Он је нагласио да родитељи и друштво дијеле одговорност за обезбјеђење и остваривање права дјеце, те да сви треба да буду усмјерени, како на спречавање кршења или злоупотребе права дјетета, тако и на унапређење њихових права.

– Сваки одрасли појединац и група у друштву имају свој дио одговорности у заштити и унапређењу права дјетета – поручио је Букејловић.

Букејловић је навео да су права дјетета садржана у бројним уговорима и међународним документима и треба их поштовати ради добробити дјеце.

– Као што свака особа има своја права која су уређена законом, тако и дијете има права која је држава дужна да спроводи. Дјеца треба да буду свјесна права која имају, а самим тим и да знају препознати некога да затраже помоћ ако примијете да се њихова права крше – истакао је Букејловић.

Он је нагласио да се дјечија права заснивају на потреби сваког дјетета да испуни своје потенцијале, додајући да су дјеца активни чланови заједнице чије жеље, потребе и мишљења треба уважавати.

– Дјечија права заузимају посебну категорију људских права. Права дјетета утврђена су Конвенцијом УН о правима дјетета која прописује универзалне стандарде који обезбјеђују заштиту дјетета од свих облика дискриминације или кажњавања, те поштовање и афирмацију права дјетета без дискриминација по било којем основу – рекао је Букејловић.

Он је навео да свака држава, па тако и Република Српска, настоји да успостави систем за заштиту који би обезбиједио да се права дјетета уживају у што већој мјери.

– Влада Републике Српске континуирано ради на побољшању закона и подзаконских прописа који регулишу и имају у својој надлежности остваривање и заштиту дјечијих права – истакао је Букејловић.

Он је додао да Министарство правде Републике Српске, у складу са својим овлаштењима, активно ради на очувању и унапређењу права дјеце и њихове добробити.

– У Породичном закону чији је обрађивач Министарство правде, унапријеђени су постојећи и уведени нови модели заштите дјетета и породице у свим аспектима који се тичу хранитељства, усвојења, старатељства и развода бракова. Посебна пажња је посвећена интересима дјетета, због чега је прописано да родитељи и остали чланови породице не смију дијете подвргавати понижавајућим поступцима, душевном и тјелесном кажњавању, односно злостављању – рекао је Букејловић.

Он је навео да је циљ измјена и допуна закона, које су усвојене у марту по хитном поступку, био додатна заштита имовинских права и интереса дјетета.

Међународни дан дјеце званично се обиљежава 1. јуна од 1950. године.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести