НОВОСТИ

Букејловић: Регистар педофила – један од механизама контроле

22/12/2023

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је данас да је регистар осуђених починилаца кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјеце један од механизама контроле починиоца, те поздравио успостављање овог регистра и у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

– Регистар починилаца кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјеце, познат као регистар педофила, један је од механизама контроле и треба га успоставити у цијелој БиХ – рекао је Букејловић.

 

Он је подсјетио да је сексуално злостављање и искориштавање дјеце тешко кривично дјело и ризик за најмлађу популацију и зато је неопходно превентивно дјеловање и ефикасан институционални одговор.

 

– Један од начина да се ова појава сузбије и санкционишу кривци је стварање адекватног законског оквира, укључујући и креирање одређених кривичних евиденција – регистра осуђених починилаца, што је Република Српска учинила прије пет година – додао је Букејловић.

 

Он је подсјетио да је ријеч о Закону о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, чији је предлагач било Министарство правде Републике Српске.

 

– Сврха доношења овог закона је обезбјеђивање заштите дјеце од сексуалне злоупотребе, злостављања и искориштавања, те спречавање лица правоснажно осуђених за та кривична дјела да поново изврше исто или слично кривично дјело. Тиме је омогућено успостваљање регистра правоснажно осуђених за ова кривична дјела, а право увида у регистар имају полиција, судови и тужилаштва – рекао је Букејловић.

 

Он је подсјетио да се подаци из регистра могу дати и органима и организацијама, установама институцијама и удружењима која у обављању послова остварују непосредан контакт са дјецом ако за то постоји оправдан интерес, као и онима који су надлежни за вођење поступака за остваривање заштите права и интереса дјеце.

 

Представнички дом Парламента ФБиХ јуче је усвојио Приједлог закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела против полне слободе и морала према дјеци и малољетницима у ФБиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести