НОВОСТИ

Букејловић: Уважени приједлози с јавних расправа, увреда неће бити кривично дјело

13/07/2023

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да је у Приједлогу измјена и допуна Кривичног законика, који ће се наћи на наредној сједници Народне скупштине, избрисано кривично дјело увреда у односу на Нацрт, а смањене су и казне за клевету.

 

Букејловић је појаснио да увреда остаје у домену прекршајног права, односно у формулацији која се већ налази у постојећем законском рјешењу.

 

– Рађене су и корекције новчаних казни код кривичног дјела клевета и изношење личних и породичних прилика. Казне су кориговане да би се уклопиле у законодавни систем, али и због сугестија које су биле најчешће на јавним расправама – навео је Букејловић.

 

Он је рекао да ће, након изнесених приједлога на јавним расправама, и посланици имати прилику да сугеришу и амандмански дјелују на предложене измјене.

 

Када је ријеч о новчаним казнама, Букејловић је истакао да су знатно смањене у односу на Нацрт. “За клевету је предвиђена казна од 1.000 до максималних 6.000 КМ за најтежи облик, у случају да су наступиле тешке посљедице по оштећеног”, прецизирао је Букејловић.

 

Министар је поновио да представници новинарске заједнице и грађани не треба да очекују било какву врсту прогона, како се то представља у појединим медијима, јер то није сврха закона.

 

– Морамо бити свјесни да сваки закон, нарочито Кривични законик, прије свега има сврху превентивног дјеловања и утицаја на потенцијалне учиниоце кривичних дјела да не приступе томе, те за лица која су већ учинила кривично дјело да га не понове – указао је Букејловић.

 

Он је истакао да неће доћи до гушења јавне ријечи у Републици Српској, што је појашњено и прије усвајања закона у форми нацрта, те напоменуо да је најбитније да се сва од ових кривичних дјела воде по приједлогу оштећеног.

 

– Неће бити случајева гдје ће тужиоци по службеној дужности покретати поступак за учиниоце ових кривичних дјела – напоменуо је Букејловић за Срну.

 

Ресорни министар каже да је јавност од тренутка објављивања Нацрта закона била активно укључена, како путем медија, тако и кроз јавне расправе које су одржане у четири града Републике Српске и на којима су сви заинтересовани могли да искажу мишљење, сугестије, приједлоге и критике.

 

Он је подсјетио да су предсједници судова, тужиоци, адвокати, представници медија, научне и стручне институције и друга правна и физичка лица били позвани на јавну расправу и сви су имали прилику да изнесу мишљења, коментаре и сугестије, наводећи да наведено законско рјешење о којем се расправљало постоји у земљама ЕУ.

 

– Кривично законодавство земаља у окружењу, чак и кривично законодавство земаља које су у ЕУ, прописује кривична дјела против части и угледа. Та кривична дјела налазе се у кривичном законодавству Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Македоније – рекао је Букејловић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести