НОВОСТИ

Букејловић: Закон о имунитету ићи ће у редовну законску процедуру

04/12/2023

Очекујем да ће нови закон о имунитету проћи све фазе и бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске у редовној процедури, рекао је министар правде Републике Српске Милош Букејловић.

Букејловић је нагласио да овај закон на специфичан начин шири дијапазон лица која су њиме обухваћена из извршне и законодавне власти за оно што су учинили у вршењу својих дужности.

 

– Закон о имунитету тренутно је у фази нацрта и пролазиће редовну законску процедуру, не иде по хитној процедури, него очекујемо да закон прође све фазе и да буде усвојен – рекао је Букејловић.

 

Он је подсјетио да су закон предложили народни посланици, а Колегијум Народне скупштине разматрао га је у петак, 1. децембра.

 

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић је недавно изјавио да је припрема закона о имунитету завршена, те да би се ускоро могао наћи пред посланицима.

 

Ову иницијативу подржале су поједине странке из Републике Српске, док су се из Федерације БиХ чуле критике.

 

Претходни Закон о имунитету укинуо је 2002. године високи представник Педи Ешдаун, али га је касније вратио. Ешдаун је у октобру исте године наметнуо три одлуке о имунитету у БиХ, односно по једну за ентитетске, те заједнички ниво власти.

 

Према овим одлукама, од кривичног и грађанског поступка ослобођени су посланици и делегати свих парламената у БиХ, а од грађанске одговорности сви предсједници, потпредсједници и замјеници предсједника, као и министри у свим владама и у Савјету министара.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести