НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Чавић: Оптужница против Додика представља поруку Српској и Србима

13/08/2023

Бивши предсједник Републике Српске Драган Чавић рекао је да подизање оптужнице против предсједника Српске Милорада Додика представља поруку свим Србима и Републици Српској, као и да је читава ситуација у вези са тим шизофрена.

 

 

– Невјероватно је да се уведе кривично дјело тако што се силом неког квазиауторитета успоставља измјена Кривичног закона и да је кривично дјело ако се не испуњавају захтјеви човјека који представља самопостављеног цара, императора рекао је Чавић.

Он је рекао да се од завршетка Другог свјетског рата није десило да једна “суверена” земља има постављеног ауторитета који је изнад закона, Устава и изнад свих норми БиХ и њених ентитета.

Чавић је истакао да је све ово неприхватљиво у сваком смислу ријечи.

– Наравно да је ово велика неугодност господина Додика, али је и порука свим Србима и Републици Српској. Једноставно није могуће разговарати са таквим људима који желе да ову земљу изграде мимо мировних принципа из Дејтона. Треба их преживјети као и све остале који су били – рекао је Чавић за АТВ.

Он је навео да ће Република Српска преживјети без обзира на то што су све њене ауторитете утамничили или осудили управо ови који проводе насиље над законом, демократијом и људима.

– Мислио сам да се ово вријеме неће вратити. Вјеровао сам да је 2006. године оваква улога странаца прекинута. Поготово послије става Венецијанске комисије 2005. године у коме је недвосмислено речено да ово представља преседан који не неподношљив и који мора да се прекине – рекао је Чавић.

Он је истакао да је очигледно да германска политика нема намјеру да одустане од својих циљева да управља овим простором како је управљала читав 20. вијек.

– Улога “високог представника” се поново активира, иако је он требао бити угашен још прије 20 година. Нажалост, и даље постоје људи који сматрају да овој земљи треба тутор који ће испуњавати жеље једног конститутивног народа – Бошњака – рекао је Чавић.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести