НОВОСТИ

Ћеранић: Закони важе за све, Шмитов легитимитет озбиљно уздрман

13/10/2023

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић изјавио је да је легитимитет Кристијана Шмита озбиљно уздрман, због чега је оправдан апел министра безбједности у Савјету министара Ненада Нешића да Шмит мора поштовати институције БиХ и њене законе, укључујући и оне који се односе на оружје.

Ћеранић је рекао да коме год да је стало до тога да БиХ буде суверена земља, поготово неким политичким структурама којима су “пуна уста” грађанске државе, требало би да се залаже за то да се поштују њене институције и да закони важе за све.

 

– У том смислу треба посматрати и апел министра Нешића да и Шмит и сви други морају поштовати законе и прописе ове земље који, између осталог, не дозвољавају неовлаштеним лицима да уносе “дуге цијеви” – поручио је Ћеранић, наводећи да је ситуација са Шмитом постала “права сапуница без краја”.

 

Ћеранић је додао да га чуди да озбиљна држава као што је Њемачка, која је један од стубова ЕУ, допушта себи такво понижење да њеног грађанина оспорава пола једне државе у којој је он наводно високи представник, иако нема легитимитет од Савјета безбједности.

 

Он је за Срну рекао да Нешић има пуно право што апелује да институције БиХ раде свој посао, те да закони важе за све, при чему је посебно апострофиран Шмит.

 

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је јуче да је од Граничне полиције БиХ обавијештен да је Шмит лани унио три “дуге цијеви” у БиХ, на шта нема право према важећим законима који се односе на оружје, као и да је то оружје накнадно враћено у Њемачку.

 

Он је рекао да је то пропуст домаћих безбједносних институција, посебно Граничне полиције БиХ, те додао да Шмит приликом сваког доласка у БиХ треба да најави Граничној полицији свој боравак овдје, као и наоружану пратњу да би јој био одобрен улазак.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести