НОВОСТИ

Ћорић: Стране инвестиције најбољи одговор на бесмислене тврдње Шмита

15/07/2023

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да су нове инвестиције страних компанија у Републици Српској најбољи одговор на бесмислену тврдњу Кристијана Шмита да је ризично улагати у Српску.

 

 

Ћорић је као један од примјера навео инвестицију њемачке компаније “Мале” која тренутно гради објекат у Лакташима од 20.000 метара квадратних гдје ће запослити 1.000 радника.

– Одлуку су донијели зато што у Републици Српској послују већ петнаестак година и сигурно су они најбоље могли да направе процјену који је то амбијент за пословање у Српској и које погодности нуди – рекао је Ћорић.

Он је нагласио да Република Српска има повољне услове за стране инвестиције, добар географски положај и повољан порески систем, те да су све то елементи који би требали да привуку стране инвеститоре.

– Ми смо на граници са ЕУ, петнаестак или 30 километара од њихове локације. Наш порески систем је сигурно повољнији него што је то у земљама окружења, поготово у ЕУ. Страни инвеститори имају третман исто као и домаћи, своју добит могу трансферисати у своје матичне земље – нагласио је Ћорић.

Он је истакао да су то све разлози због којих стране фирме улажу у Српску, додајући да је једна од њих и њемачка компанија “Пасс” у Бијељини која у протеклом периоду има велике инвестиције, гради објекте и запошљава раднике.

– Мислим да су то најбоље поруке људи са терена, истинских привредника – рекао је Ћорић.

Он је подсјетио да је током боравка делегације Српске, коју је предводио премијер Радован Вишковић, у посјети Италији потписан уговор за нову инвестицију од 40 милиона италијанске фирме “ПМП” која неколико година послује у Градишци.

– Нама је битно да се фирме из иностранства, као што су механичке конструкције у Котор Варошу и тако даље, које послују у Републици Српској, одлучују за нове инвестиције. Мислим да је то најбоља порука – истакао је Ћорић.

Он каже да се из свих наведених примјера може закључити колико је бесмислена тврдња Шмита.

Њемачки новинар Мајкл Мартенс, који ради за “Франкфуртер алгемајне цајтунг”, објавио је јуче на Твитеру писмо које је Кристијан Шмит раније упутио инвеститорима, али и банкама, упозоравајући их да заобилазе Републику Српску.

– ОХР упозорава међународне инвеститоре у Републику Српску, али и банке које разматрају да прихвате државну имовину као колатерал за кредите: будите опрезни, ваш новац може бити изгубљен. Тако се ОХР нада да ће владати Милорадом Додиком, предсједником Српске – написао је Мартенс у објави.

Мартенс је додао и да није сигуран да ли је добра идеја да се ОХР понаша као страшило за птице за потенцијалне инвеститоре у БиХ, али да је изгледа таква ситуација.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести