НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Ћосић: Сарајево намјерно “заборавило” да је Твртко био и краљ Срба, Приморја и Хумске земље

29/08/2023

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је добро што је постављен споменик краљу Твртку у Сарајеву, али да су вјероватно намјерно заборавили да, осим босански, напишу и краљ Срба, Приморја и Хумске земље.

 

 

Ћосић је истакао да је добро да се оно што је заједничко из прошлости обиљежи и да се споменици тим личностима подижу широм БиХ, па и у Сарајеву.

– Међутим, очигледно је да је политичко Сарајево намјерно заборавило да истакне да је краљ Твртко био босански бан од 1351-до 1377, када је у манастиру Милешева крунисан за краља, гдје се назвао краљ Срба, Босне, Приморја и Хумске земље – нагласио је Ћосић.

Према његовим ријечима, приликом крунисању у Милешеви, гдје су почивале мошти Светог Саве, додао је себи име Стефан, како су носили сви Немањићи, с обзиром на то да је преко баке Јелисавете, кћерке краља Драгутина, био у сродству са том српском династијом.

– Потписао се ћирилицом и дефинитивно да је био краљ српске земље. Очигледно да је политичко Сарајево заборавило ове историјске чињенице. Али хајде да ове ствари оставимо историчарима да се њима баве. Међутим, јасно је као дан да се Сарајево на неки начин не може отргнути од својих коријена и то је добро – рекао је Ћосић.

Ћосић је истакао да се не смије дозволити да се Твртко својата на начин као што је политичко Сарајево одлучило да напише латинициом “босански краљ Твртко Први Котроманић”.

Према његовим ријечима, Твртко се на својој повељи 1377. године потписао као краљ Срба, Босне, Приморја и Хумске земље и то је историјски податак, као и да је крунисан у Милешеви, те да је средњовјековна Босна постојала и била везана за Србе и српску земљу.

– То што они то покушавају да избјегну, само је показатељ да на неки начин желе да створе неко своје мишљење о Босни. Средњовјековна Босна није ни близу данашње БиХ – поручио је градоначелник Источног Сарајева за Срну.

Споменик краљу Стефану Првом Твртку Котроманићу освануо је јутрос у парку недалеко од зграде Предсједништва БиХ у Сарајеву.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести