НОВОСТИ

Чубриловић: Уставни суд БиХ потпуно злоупотријебио своју позицију (ВИДЕО)

22/06/2023

Уставни суд БиХ је одлуком да избрише одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала НСРС, потпуно злоупотријебио своју позицију, рекао је гостујући у Јутарњем програму РТРС-а Недељко Чубриловић министар саобраћаја и веза Републике Српске.

 

 

Истакао је да Република Српска мора да проналази правна рјешења против одлуке Уставног суда.

 

– Ако се уђе на овај начин одлучивања упитна је имовина Српске, а онда и Република Српска – додао је он.

 

Чубриловић је истакао да је евидентно да се у континуитету Српској отимају надлежности више од двије деценије.

 

– Некада се то радило преко високих представника, а данас преко Уставног суда БиХ много више. Ова одлука је политичка која има негативне правне посљедице и морали смо да дамо до знања да Српска то неће више моћи да трпи – нагласио је Чубриловић.

Подсјећамо, предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Уставни суд треба да до сутра до 12 часова укине одлуку којом је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија.

 

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче измјене Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, којим се прописује да престаје обавеза да се у републичком Службеном гласнику објављују прописи и други акти које доноси високи представник у БиХ.

 

Усвојено је и десет закључака у вези са неуставним дјеловањем Уставног суда БиХ. Од 61 присутног посланика, за усвајање приједлога закона о измјени наведеног закона гласала су 54 посланика. Није било гласова против и уздржаних.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести