НОВОСТИ

Цвијановић: Исак џаба пријети, он нема шта да одређује, нити да забрањује на територији Српске

31/08/2023

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је Република Српска демократска и да на њеној територији грађани могу у складу са законом организовати и учествовати у протестима, а то што министар унутрашњих послова ФБиХ Рамо Исак спречава ово демократско право показује стање бошњачке политичке свијести у том ентитету.

 

 

– Опет, кад је требало злоупотребљавати породичне трагедије или атаковати на власт у Републици Српској онда су добровољци из ФБиХ радо долазили да помогну опозицији, а све уз благослов појединих амбасада. И то је онда била демократија, а сад кад то захтијевају удружења Срба из ФБиХ онда нема демократије. Нема ни странаца који нас упорно уче да су протести, а и референдуми израз демократске воље народа. Наравно, осим у Републици Српској јер ту их подржавају само ако су против власти на челу са Милорадом Додиком – нагласила је Цвијановићева.

Упитана да прокоментарише изјаву Исака да неће дозволити окупљање на ентитетској линији и да ће у случају потребе бити затражен ангажман међународних снага, Цвијановићева је одговорила да министар Исак џаба пријети.

– Између два ентитета постоји међуентитетска линија разграничења, која је и граница за дјеловање ентитетских полиција. То је уједно и граница његових надлежности, што значи да он нема шта да одређује, нити да забрањује на територији Републике Српске – поручила је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ је указала да је све ово само доказ више да се надлежности Републике Српске морају чувати, али и показатељ каква би била судбина Срба у оквиру грађанске БиХ о којој маштају Бошњаци.

– И само у оваквој земљи могуће је да вас судски гоне јер сте као изабрани функционер, дјелујући у складу са Уставом, оптужени да сте прекршили закон који није донио надлежни домаћи орган већ наметнуо неки странац – констатовала је Цвијановићева.

Из МУП-а сарајевског Кантона јуче је саопштено да је полиција забранила за сутра најављени скуп подршке Милораду Додику и Милошу Лукићу, у организацији Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, испред Суда и Тужилаштва БиХ због, како је наведено, “неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога”.

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је Срни да Срби, упркос забрани, неће одустати од мирног окупљања у знак подршке предсједнику Додику и Лукићу против којих је подигнута оптужница, те позвао Србе да сутра дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Подршку Милораду Додику и Милошу Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, начелници општина и градова, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести