НОВОСТИ

Цвијановић: МИП није тражио став Предсједништва за гласање у УН, чланице ЕУ по бројним питањима немају исти приступ

28/10/2023

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да Министарство иностраних послова у Савјету министара није тражило став Предсједништва приликом гласања о резолуцији о заштити цивила и придржавању законских и хуманитарних обавеза о кризи у појасу Газе.

 

 

На питање Срне да ли је МИП затражио став Предсједништва о томе како ће амбасадор БиХ при УН гласати на засједању Генералне скупштине УН, Цвијановић је рекла да није затражен став, нагласивши да они и иначе заобилазе Предсједништво, иако је оно по Уставу надлежно за спољну политику.

Упитана да прокоментарише чињеницу да су чланице ЕУ гласале једне за, друге против, а треће су биле суздржане и да није било јединственог става, Цвијановић је одговорила Срни да такве ситуације увијек намећу дилему на примјер државама кандидатима за чланство у ЕУ шта значи захтјев да се оне усагласе са спољнополитичким ставом ЕУ, кад о бројним питањима ни чланице ЕУ немају исти приступ.

– Ово гласање је само један од примјера. По томе онда испада да се захтјеви за усаглавањем односе само када је ријеч о осуди или увођењу санкција Русији – истакла је Цвијановић.

Интересантно је да је БиХ јуче приликом гласања била за усвајање ове резолуције заједно са, између осталих, Руском Федерацијом, док су САД биле против.

Против је била и Хрватска, Израел и САД, а од чланица ЕУ Аустрија, Мађарска и Чешка. Већина чланица ЕУ била је суздржана, а Француска, Шпанија, Словенија, Португал, Ирска и Белгија биле су за.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести