НОВОСТИ

Цвијановић о састанку са Макроном: Појаснила сам да Српска није реметилачки фактор и да брани Устав

09/11/2023

На састанку са француским предсједником Емануелом Макроном имала сам одличну прилику да појасним позицију Републике Српске, а то је да Српска брани уставност БиХ и да није реметилачки фактор, рекла је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

 

 

Истакла је да су чланови Предсјендиштва имали конструктиван састанак са Макроном.

– Све те приче којима се Српска покушава оцрнтити, односно показати као реметилачки фактор су неистине. Појаснила сам да се Српска залаже за за функционисање БиХ у складу са Уставом – навела је Цвијановићева.

Истакла је да нема мјеста страним намјесницима у БиХ, који тако не би могли дјеловати ни у једној другој држави у Европи.

Нагласила је да је Српска за усвајање 14 приоритета.

– Али да се рјешава одједном, а не парцијално – нагласила је.

Навела је да су имали пуну пажњу француског предсједника.

– То нија мала ствар. Разговарали смо и о свим актуелмим тенама, геостратешким циљевима, кретању ЕУ и Западног Балкана, као и нашим унутрашњим питањима – додала је Цвијановићева.

Цвијановић је претходно разговарала је и са предсједником посланичке групе Националног окупљања, Марин ле Пен и посланицима те странке у Народној скупштини Француске.

На састанку, Цвијановићева је изразила посвећеност европском путу БиХ, али и жаљење због недостатка разумијевања и двоструких аршина, које Еврпска унија примјењује према различитим земљама.

Српски члан указала је и на унутрашње проблеме нагласивши- БиХ тренутно нема високог представника, а странац који се тако представља – није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, јер није потврђен у Савјету безбједности УН.

Цвијановићева се састала и са француским сенаторима горњег дома француског парламента.

Том приликом сенаторе је упознала са децентрализованом организацијом БиХ, изразивши оштро противљене насилним и антидејтонским покушајима њене централизације.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести