НОВОСТИ

Цвијановић писала Гутерешу: Ако постоји одлука Савјета безбједности о именовању Шмита доставите нам је

12/07/2023

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић затражила је од генералног секретара УН Антонија Гутереша да се из УН доставе релевантни документи од значаја за БиХ, односно одлуку Савјета безбједности УН о именовању њемачког дипломате Кристијана Шмита на мјесто високог представника у БиХ у складу са Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир /Дејтонског споразума/ из 1995. године.

 

– Након детаљног претраживања докумената Савјета безбједности Уједињених нација доступних у његовој онлајн бази података, успјели смо да дођемо само до једног документа који се односи на Шмитово именовање. Ријеч је о записнику са састанка Савјета безбједности УН 8823, одржаног у четвртак, 22. јула 2021. године у 15.00 часова из којег се види да једини нацрт резолуције поднесен на гласање /број С/2021/667/ није усвојен, пошто је резултат гласања био два гласа за и 13 уздржаних.

 

Била бих Вам захвална ако бисте Канцеларији за правне послове наложили да мени, нашим институцијама и грађанима достави званичну одлуку Савјета безбједности Уједињених нација, ако таква постоји, којом се доказује да је Кристијан Шмит заиста именован на мјесто високог представника у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација и чланом И/2 Анекса 10. Дејтонског споразума, као и све друге релевантне документе у вези са таквим именовањем – навела је Цвијановић у писму упућеном Гутерешу.

 

Цвијановић је писмо упутила као изабрани члан и, тренутно предсједавајућа, трочланог Предсједништва БиХ.

 

Писмо ће бити достављено у сврху обавјештења и генералном подсекретару за правне послове и правном савјетнику УН Мигелу де Серпа Соарешу.

 

Цвијановић је објавила на Инстаграму да је званично затражила од генералног секретара УН Антониа Гутереша одлуку Савјета безбједности УН о именовању њемачког дипломате Кристијана Шмита на мјесто високог представника у БиХ у складу са Анексом 10. Општег оквирног споразума за мир у БиХ из 1995. године.

 

– Увјерена сам да је ово најбољи начин да разријешимо све дилеме у погледу функције Кристијана Шмита и његове улоге у БиХ, те да се коначно посветимо рјешавању свих отворених питања кроз дијалог изабраних представника народа, без отежавајућих спољних утицаја – нагласила је Цвијановић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести