НОВОСТИ

Цвијановић: Успјешна посјета, много могућности за даљу билатералну институционалну и привредну сарадњу

09/06/2023

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је њен боравак у Казахстану био веома успјешан са много отворених могућности и перспектива за даљу билатералну сарадњу, али и за сагледавање општих прилика не само у централној Азији, него и на глобалном плану због саме упућености земаља једних на друге.

 

 

– Сматрам да је веома важно да имамо посјете овог типа, као и да се на скуповима, форумима, попут овог у Астани, састајемо и са неким другим лидерима који долазе било као говорници или као гости – истакла је Цвијановићева.

 

Упитана да да оцјену Међународног форума “АИФ2023” у Астани, гдје је била један од главних говорника на позив предсједника Казахстана Касима-Жомарта Токајева и гдје је њено обраћање поздрављено бурним аплаузом, Цвијановићева је одговорила да је овај скуп био успјешно организован, те да је окупио људе који су жељели да разговарају о томе шта су изазови модерног доба и на који начин се може с њима носити, односно како с њима изаћи на крај на што бољи и успјешнији начин.

 

– Позвана сам као један од кључних говорника и захваљујем предсједнику Казахстана на позиву који је желио и на тај начин, мојим учешћем овдје, да покажемо и потврдимо пријатељске односе које имамо, али исто тако и да се покаже да је потребно да дођемо из свих дијелова свијета и разговарамо о свим питањима која су оптерећујућа – истакла је Цвијановићева у Астани.

 

Она је навела да се задата тема њеног обраћања односила на начине како поправити мултилатеризам, шта и како радити у вези с тим данас, на који начин државе појединачно могу да дају свој допринос и шта се то заправо очекује од мултилатералних организација било на регионалном или универзалном, односно глобалном нивоу.

 

– Наравно да сам рекла да се са позиције моћи не може више постављати темељ функционисања, начин и оперативност таквих организација, да они који примјењују силу и моћ морају да то замијене дијалогом, договорима и преговорима, и да се сви морамо вратити ономе што даје најбоље резултате, а то су преговори и дипломатија – нагласила је Цвијановићева.

 

Она је додала да је овај форум био велики скуп, који је успјешно организован и који је на одређени начин показао и централну улогу коју у овом дијелу свијета има Казахстан својом величином и својом снагом.

 

– Казахстан је центар којем се обраћају многи из овог краја свијета, али исто тако је и држава која показује велике способности и за сарадњу са другима. То је држава која је окренута једнако и према истоку и према западу, која граби великим корацима када је ријеч о развоју економије.

 

Такође, има велике економске шансе засноване на неким основним полугама као што су гас, нафта, уранијум, али и огромну пољопривредну производњу која даје могућност производње великог броја разних роба. Оно што је карактеристично, јесте отвореност Казахстана као тржишта, али и отвореност других према производима који се производе управо овдје у Казхастану – појаснила је Цвијановићева.

 

Она је навела да је импресионирана великим могућностима за улагања, додавши да је управо о томе разговарала са предсједником Токајевим и другим званичницима.

 

Говорећи о низу билатералних сусрета која је имала у ова два дана у Астани, Цвијановићева је рекла да је на свим тим састанцима уприличеним у току трајања Форума, на маргинама, као и послије форума изражена велика забринутост у вези са свим дешавањима у свијету.

 

– Изражена је забринутост због једне опште нестабилност и непредвидивости у свијету и како се све то одражава на локалне економије. Разговарали смо о потезима држава и влада и начинима како да се укрупне напори у борби са тим посљедицама, а не само резултати и ефекти које очекујемо – рекла је Цвијановићева.

 

Она је додала да је и данас током разговора са предсједником Токајевим разговарала о тим питањима, те да је жељела да види на који начин обоје посматрају нека глобална питања.

 

– Рекла сам да Казахстан има заиста велики потенцијал, ресурсе, велике развојне могућности, велике шансе, али и велику политичку моћ не само у овом дијелу централне Азије гдје дефинитивно јесте адреса на коју се многи обраћају. Казахстан

гаји добре однносе и са истоком и са западом и настоји на сваки могући начин да извуче корист за своје становништво управо из тих добрих контаката и веза.

 

Мене радује што предсједник Токајев познаје и цијели наш крај, регију Западни Балкан као мјесто гдје би могли више да се активирају улагачи, људи из бизниса и сматрам да су то ствари на којима треба радити у наредном периоду и да треба размишљати и о томе на који начин све наше везе и контакте поставити на адекватан начин – истакла је Цвијановићева.

 

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ рекла је да је са предсједником Казахстана разговарала и о томе како, осим билатералне сарадње у класичном институционалном смислу, треба размишљати и начинима удруживања снага у оквиру мултилатералних организација.

 

– Да би се удружиле снаге на мултилатералном плану, прво морамо добро да се билатерално разумијемо, да дијелимо и одређене вриједности, да имамо исте циљеве и онда је и удруживање много лакше – оцијенила је Цвијановићева.

 

Она је додала да је данас имала и важан састанак са предсједником Доњег дома парламента Казахстана на којем је исказано опредјељење да се његује и развија међупарламентарна сарадња.

 

– Рекла сам да сигурно постоји спремност када су у питању парламенти у оквиру БиХ и мислим да је то нешто на чему треба радити, јер управо састанци или сарадња те врсте дају добру основу и за пословну заједницу и неке друге да слиједе тај пут. Када људи који обављају важне позиције искажу једну врсту такве сарадње, онда је увијек лакше и људима из бизниса да прате тај пут – закључила је Цвијановићева.

 

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ учествовала је јуче и данас на Међународном форуму “АИФ2023” у Астани.

 

Цвијановићева је на маргинама Међународног форума разговарала са предсједником Киргистана Садиром Жапаровим о потреби интензивирања контаката на високом и највишем нивоу у наредном периоду, што би значајно допринијело развоју билатералних односа. Жапаров је овом приликом упутио позив Цвијановићевој да посјети Киргистан.

 

Цвијановићева је присуствовала и свечаном ручку за учеснике Форума који је уприличио предсједник Казахстана Касим-Жомарт Токајев.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести