НОВОСТИ

Цвијановићева ће поново писати генералном секретару УН-а

21/07/2023

Дипломатска хајдучија у режији бошњачких кадрова – овако је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић окарактерисала манупулације са њеним писмом и одговором Генералног секретара УН који је очекивала из Њујорка.

 

 

Одговор је и дочекала, али тек након што је медијима изнијела чињенице каквим подвалама се служе у Министарству иностраних послова и дипломатско-конзуларној мрежи БиХ.

Цвијановићева је најавила да ће поново писати генералном секретару Уједињених нација.

Блокаде и политичке игре у режији министра спољних послова Елмедина Конаковића и шефа мисије БиХ при УН Златка Лагумџије. Покушали, али нису успјели да зауставе захтјев Жељке Цвијановић генералном секретару УН-а, да достави релевантну резолуцију Савјета безбједности којом се Кристијан Шмит потврђује за високог представника. Цвијановићева је писмо послала на три адресе поштујући све процедуре. Осим Конаковићу и Лагумџији, знајући шта би се могло десити, и лично Гутересу.

– Добили смо потврду из Секретаријата УН-а да су добили писмо и да чекају дипломатским путем. Рекли смо да ће им бити достављено дипломатским путем јер смо ми то редовно послали у МИП који ће то прослиједити Мисији, али се то није десило. Једина верзија која је тамо стигла је копија тог писма коју смо упутили директно – рекла је Цвијановићева.

Писмо је стигло на Ист Ривер, али је Гутересов одговор на адресу Цвијановићеве стигао тек у послијеподневним часовима, након прес конференције српског члана Предсједништва. Својим играма политичко Сарајево, осим што прави лакрдију од Гутереса и Уједињених нација, озбиљно крши закон, каже Цвијановићева. О свему је обавијестила представнике УН-а у Сарајеву да се овдје играју са писмима њеног шефа, односно генералног секретара УН.

– Не може се десити да се у преводу писма убаци ријеч која не постоји у оригиналу писма. Ово је озбиљно кршење дипломатске праксе, овдје је ријеч о фалсификовању. Ја сад морам генералног секретара да питам да ли у његовом писму пише “only” или “само” – каже Цвијановићева.

Покушао је Денис Бећировић и недавно да, манипулацијама, издејствује реакцију странаца, сетом закључака којима се Република Српска оптужује за антиуставно дјеловање. Поједини медији пренијели су да су закључци са сједнице усвојени иако је српски члан прегласан и да нема право вета, што није истина, каже Цвијановићева. Ако на поновљеној сједници Предсједништва буде исти епилог гласања, Парламент Српске ће донијети коначну одлуку.

– Биће други круг гласања, ако будем прегласана, покренућу процедуру веза и обратити се Народној скупштини – рекла је Цвијановићева.

Игре политичко Сарајево игра и у вези са именовањем српског кадра на чело заједничког штаба Оружаних снага БиХ, упорно скидајући ту тачку са дневног реда сједница Предсједништва, сматра Цвијановићева. Истакла је да је након недавног самита чланица НАТО у Виљнусу, још једном потврђено да сарадња БиХ са алијансом, не прејудицира чланство у том савезу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести