НОВОСТИ

Цвијановићева поручила да је БиХ на ивици пропасти: ОХР инструмент за генерисање криза

12/08/2023

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић указала је да је БиХ БиХ доведена на ивицу пропасти разним мешетарењима међународног фактора.

 

Цвијановићева је изјавила Срни да грађани Републике Српске одлично знају да је Република Српска од постанка под сталним притиском оних унутар и изван БиХ који настоје земљу централитовати мимо Уставом предвиђених процедура.

“И садашњи најављени правосудни прогон предсједника Републике Српске и директора Службеног гласника је уствари чисти политички прогон”, рекла је Цвијановићева.

Она је у изјави за Срну подсјетила да су, према одлуци Уставног суда БиХ из 2006. године и датом образложењу, високи представници они које верификује Савјет безбједности УН.

“Како правосуђе БиХ, може процесуирати некога изабраног у складу са Уставом и законом зато што се није повиновао наметнутим одлукама оних који нису именовани у складу са предвиђеним процедурама међународног права, и који чак и да јесу тако именовани, опет немају мандат да намећу било какве законе? Значи, ово правосуђе дјелује противно одлукама Уставног суда сопствене земље”, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да није чудо што онда многи правници мисле да је ово једна ланчана реакција у мору неуставног дјеловања неуставних институција, јер ни Суд ни Тужилаштво БиХ нису предвиђени Уставом БиХ, а у обрачуну су са онима који живе у складу са Уставом и политички бране уставни поредак земље.

“Инаце, ОХР је озбиљна пријетња било каквом озбиљном поимању европског пута БиХ. Али то је мањи проблем. Већи је тај што је ОХР инструмент за генерисање криза у БиХ”, рекла је Цвијановићева.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести