НОВОСТИ

Цвијановићева примила акредитивна писма три нова амбасадора

10/03/2023

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић примила је акредитивно писмо новоименоване амбасадорке Краљевине Белгије за БиХ са сједиштем у Бечу Каролин Вермулен, саопштено је из Предсједништва БиХ.

 

 

Цвијановићева је у уводном обраћању на церемонији пожељела добродошлицу новоименованој амбасадорки Белгије и изразила наду да ће у наредном периоду доћи до унапређења укупних билатералних односа БиХ и Белгије, на свим пољима од заједничког интереса.

Амбасадорка Белгије је нагласила да постојеће сличности између БиХ и Белгије, као што је геополитичка локација и етничка различитост, представљају добру основу за даљи развој политичке, економске и културне сарадње.

Цвијановићева је овом приликом упознала амбасадорку Вермулен о актуелној ситуацији у БиХ, нарочито у контексту европских интеграција, наводи се у саопштењу.

Амбасадорка Белгије је на церемонији предаје акредитивног писма поновила став да Белгија, као земља оснивач Европске уније, снажно подржава европске интеграције и додјелу кандидатског статуса БиХ.

Амбасадорка Вермулен је пренијела позитивна искуства која је Белгија имала у сарадњи свих нивоа власти путем механизма координације у процесу приступања Европској унији.

Цвијановић је изразила захвалност на подршци Белгије европској перспективи БиХ и пожељела успјешну дипломатску мисију амбасадорки Каролин Вермулен.

Цвијановићева је данас примила и акредитивно писмо новоименованог амбасадора Естоније заБиХ са сједиштем у Будимпешти Раула Томаса.

Разговарано је о билатералним односима БиХ и Естоније, који су добри и без отворених питања и има потенцијала за њихово унапређење, посебно у областима економије и трговинске размјене, ИТ и сектора телекомуникација, те туризма, саопштено је из Предсједништва.

Истакнуто је да БиХ наставља да побољшава климу за улагање и изражена нада да ће потенцијални естонски инвеститори у будућем периоду препознати погодности улагања у БиХ.

Саговорници су размијенили мишљења о европском путу БиХ и овом приликом је амбасадор честитао на кандидатури за чланство БиХ у ЕУ и подржао европски пут БиХ.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ пожељела је успјешан рад и дипломатску мисију новоименованом амбасадору Томасу.

Цвијановићева је данас примила и акредитиве амбасадора Доминиканске Републике Пабла Росарија.

Српском члану и предсједавајућој Предсједништва БиХ оригинална акредитивна писама уручио је новоименовани амбасадор Доминиканске Републике за БиХ, са сједиштем у Берну, Пабло Арамис Валентин Росарио.

На церемонији предаје акредитива разговарано је о тренутним политичким и економским приликама у обје земље и размијењена мишљења и о другим актуелним глобалним темама.

Констатована је потреба интензивирања привредне сарадње, јер је тренутни обим робне размјене незнатан. У том контексту разговорано је о туристичком потенцијалу и либерализацији визног режима између двије земље.

Цвијановићева је пожељела успјешан дипломатски мандат амбасадору Росарију.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести