НОВОСТИ

Дачић: Дан настанка Српске – један од најважнијих у новијој Српској историји

07/01/2024

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће висока делегација државе Србије присуствовати обиљежавању Дана Републике, 9. јануара, те истакао да је дан када је настала Република Српска један од најважнијих у новијој српској историји.

 

 

Дачић је поручио да је српски народ, а не неко други у његово име, изабрао који ће дан да празнује као Дан Републике Српске и да супротстављање вољи народа значи наметање.

– Управо је Република Српска и све што њу симболизује израз отпора било каквом наметању српском народу, а тога је било превише у прошлости – рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија безрезервно поштује сваку одлуку српског народа у Републици Српској да одлучује о својој судбини и да се тога никада неће одрећи.

– Дан када је настала Република Српска, 9. јануар, један је од најважнијих дана у новијој историји српског народа и ми смо поносни на тај датум, без обзира гдје живимо. И ове године ћемо заједно бити уз Републику Српску на њен празник нарочито сада када разни притисци и оспоравања теже да разбију наше национално јединство – рекао је Дачић.

Он је навео да ће, као и сваке године, држава Србија имати своје представнике на обиљежавању Дана Републике Српске.

– Важно је да Србија увијек стоји уз Републику Српску и онда када постоје проблеми и онда када се прославља дан када је она настала –  рекао је Дачић.

Он је, поводом пријетњи и захтјева Кристијана Шмита да буду ухапшени сви који буду на прослави Дана Републике у Бањалуци, указао да ниједно питање не може да се ријеши силом и репресијом, а да онај ко то заговара не ради добро ни за БиХ ни за Републику Српску.

– Не сјећам се да је неки високи представник пријетио тужилаштвом и полицијом поводом безброј случајева директног рушења Дејтонског споразума на штету српског народа и Републике Српске, на све позиве на укидање Републике Српске, на отимање овлаштења српском народу која му припадају по Дејтонском споразуму – рекао је Дачић.

Министар спољних послова Србије је указао да постоји само један начин за рјешавање проблема, а то је разговор.

– Ниједно питање које се тиче српског народа не може да се ријеши без пристанка српског народа, зато је и настала Република Српска и зато она постоји већ 32 године – истакао је Дачић.

Он је навео да притисци на Србију у вези са Косовом и Метохијом и Републиком Српском нису ништа ново и да у континуитету трају годинама, али да исто толико траје јединствени и успјешан отпор тим притисцима.

– Ми добро знамо који су главни правци тих притисака и шта се од њих очекује – да Косово буде независно и да се Република Српска утопи у унитарну БиХ, да престане да постоји као ентитет. То се неће десити док год Србија има иза себе политику заштите својих најважнијих националних интереса, а то су у првом реду Косово и Метохија и Република Српска – рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао да су грађани Србије у децембру још једном дали огромну подршку таквој политици коју спроводи предсједник Србије Александар Вучић и чланови Владе Србије, што је више него јасан путоказ како треба радити убудуће.

– Република Српска, њен опстанак, економски развој и свакодневно подизање њене економије и положаја српског народа су приоритети наше политике. Не само што имамо обавезу гаранта опстанка Републике Српске, која проистиче из Дејтонског споразума, ми водимо такву политику зато што у њу искрено вјерујемо и заступамо је са поносом – закључио је Дачић.

Република Српска ће сутра на понос свих грађана дочекати свој 32. рођендан и Дан Републике који ће бити обиљежени најспектакуларније до сада.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив септембра 1992. године замијењен је садашњим – Република Српска.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести