НОВОСТИ

Деђански: Додикова дипломатска офанзива отвара перспективу за развој Српске

03/03/2024

Политички аналитичар Стевица Деђански оцијенио је да дипломатска офанзива Републике Српске, покренута посјетама предсједника Милорада Додика Бјелорусији и Русији, а настављена његовим и учешћем српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на Дипломатском форуму у Анталији, даје позитивне резултате, јер потврђује да Српска, упркос притисцима Запада, има пријатеље и развија перспективу на другој страни.

 

 

Деђански је истакао да Додикова дипломатска офанзива показује да он јако добро схвата позицију Републике Српске и српског народа, који не може да чека да га заволи Запад, јер од тога нема ништа.

– Додик зато отвара врата на другој страни, која је много већа од колективног Запада, јер је 80 одсто свијета на другој страни. Тај ефекат односа са Русијом и Бјелорусијом се сада прелива даље, о чему свједоче Додиково присуство на самиту у Анталији и његови састанци са лидерима Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и Мађарске Виктором Орбаном, као и са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом – рекао је Деђански.

Према његовој оцјени, ти састанци показују да ће перспектива државе да се развија на тој страни, а то препознају и земље ЕУ попут Словачке, што потврђују Додикови сусрети у Анталији са шефом дипломатије те земље Јурајем Бланаром и другим утицајним Словаком Мирославом Лајчаком, садашњим специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

– Ми треба да гледамо да имамо добре односе са Западом, онолико колико је то до нас. Морамо бити мало и лукави, али треба тражити нову перспективу – рекао је Деђански.

Он је процијенио да ће Запад вјероватно негативно реаговати на Додикове сусрете у Анталији, баш као и случају посјета Русији и Бјелорусији, додајући да то никога у Српској не треба претјерано да забрињава, јер би став западних сила био негативан шта год да Српска и њено руководство ураде.

Док год постоји Република Српска, они ће радити на томе да ми нестанемо са тог простора и да се једноставно утопимо у једну земљу у којој нећемо моћи да одлучујемо о било чему. Додику је то добро познато и он јако добро зна шта треба да ради – истакао је Деђански за Срну.

Према његовим ријечима, Додик науштрб неког свог интегритета на Западу, који реално и не постоји зато што то Запад не жели, отвара перспективу за развој Републике Српске и за њено очување.

– Та варијанта коју он примјењује је јако добра и треба тако да настави. Не треба се обазирати шта ће рећи Запад, јер они желе да нестану и Република Српска и Косово. Ми Срби перспективе треба да тражимо на другој страни, јер ће се послије побједе Русије у Украјини, која ће врло брзо доћи, цијели свијет редефинисати и ми ћемо у тој новој подјели имати јако добро мјесто. Додик то зна и то што чини ради јако добро – рекао је Деђански.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић су се у оквиру Дипломатског форума у Анталији састали са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, мађарским премијером Виктором Орбаном и министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом. Додик и Цвијановићева разговарали су и са министром иностраних послова Словачке Јурајом Бланаром, као и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Додик је претходно посјетио Русију и Бјелорусију.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести