НОВОСТИ

До краја истражити дешавања у Сребреници од 1992. до 1995.

12/06/2024

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић позвао је све институције Републике Српске, БиХ и међународну јавност да у потпуности истраже дешавања у Сребреници и околини од априла 1992. до краја 1995. године.

БОРС

– Само откривањем потпуне истине о свим дешавањима око Сребренице током протеклог рата, те прецизним пописивањем жртава из српског и бошњачког народа може се доћи до помирења и сигурне будућности на овом простору – рекао је Остојић Срни.

 

Према његовим ријечима, било какво изношење нетачних чињеница и фалсификата о Сребреници уноси немир и нестабилност међу народе на овим просторима и спречава покушаје суживота и помирења у БиХ.

 

Остојић је указао на бројне манипулације бројем страдалих Бошњака у Сребреници.

 

– Чињеница је да су као жртве Сребренице наведени бројни припадници такозване Армије БиХ, да је један број лица која се воде као сребреничке жртве страдао прије јула 1995. године, а да је један број наводних жртава и данас жив – истакао је Остојић.

 

Остојић очекује да ће саопштење Министарства спољних послова Русије о манипулацији бројем Бошњака страдалих у Сребреници подстаћи међународне организације које се баве овим питањима да се заинтересују за ову тему.

 

– Министарство спољних послова Русије наводи чињенице у вези са овим догађајима на које Борачка организација Републике Српске годинама покушава указати широј јавности – навео је Остојић.

 

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је број страдалих Бошњака у Сребреници фалсификован и недоказив, као и да извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године представља нов, непристрасан поглед на трагичне догађаје за вријеме сукоба у БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести