НОВОСТИ

Додик: Ако Уставни суд жели да буде професионалан, нека не доноси неуставне одлуке

14/06/2023

Предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић ако жели да тај суд буде професионалан у свом раду, онда би требало да се придржава Устава БиХ, а не да доноси потпуно неуставне одлуке, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 

 

– Уставни суд БиХ је од институције која треба да штити Устав БиХ, онако како је то и предвиђено Дејтонским споразумом, посљедњих година прерастао у отуђени центар који се издигао изнад Устава БиХ и који под утицајем странаца и политичког Сарајева покушава да креира неке нове односе у БиХ – навео је Додик на Твитеру.

Нагласио је да Република Српска не може да прихвати наметање таквих одлука које се доносе чак и без присуства представника Републике Српске у Уставном суду БиХ.

– Такав рад потпуно га делегитимише и Уставни суд БиХ, овакав какав је данас, у којем сједе три странца, најбоље показује да БиХ није држава, већ протекторат дијела међународне заједнице који њоме управља ради својих интереса, а не народа који овдjе живе. Зато им странци и заказују сједнице – истакао је Додик.

Подсјетио је да је Народна скупштина усвојила и закључак у којем су позвали судију из Републике Српске да се повуче из Уставног суда БиХ.

– Уставни суд дjелује антидејтонски. Предложили смо доношење новог закона о Уставном суду БиХ у којем не би сједили странци. Кад већ спомиње и неспровођење одлука Уставног суда, да ли је на дневном реду и одлука из 2006. године у којој је наведено да високог представника у БиХ потврђује Савјет безбједности УН, или су у Уставном суду заборавили на њу? – закључио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести