НОВОСТИ

Додик: Договорили смо да три стране доставе приједлоге о деескалацији кризе у БиХ

12/07/2023

На састанку у сједишту Делегације ЕУ у Сарајеву договорили смо да три стране доставе приједлоге о деескалацији кризе у БиХ, рекао је на конференцији за новинаре предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 

Истакао је да је Српска имала на састанку план о деескалацији кризе, док други нису.

 

– Ми немамо тих проблема, јер БиХ је састављена од два ентитета и три народа. ЕУ жели да ојача европски пут, а ми желимо да будемо примљенои у њу. Не би требало да пропустимо прилику, јер ће они одлучивати о пријему неколико земаља, а штета би била да ту не буде и БиХ, да добијемо статус кандидата – рекао је Додик.

 

Истакао је да БиХ нема суверености.

 

–  БиХ нема сувереност и само се чека шта ће неко од странаца да уради. Дакле наш приступ подразумијева, да се потврди уставно одређење БиХ, територијални интегритет БиХ не смије никио да угрожава, а ЕУ да ојача наш европски пут. Ми желимо да буде примљени у ЕУ, а тражимо да са њима разговарамо о неопходном пакету као минималном услову за статус уласка у ЕУ – наводи Додик.

 

Истиче да деескалација подразумијева да се попуни Савјет министара.

 

– Бошњаци и Хрвати су у пуном капацитету, док се за Србе то не подразумијева. То би могло да доведе до кризе Савјета министара – навео је Додик.

 

Нагласио је да Република Српска ни једног тренутка није позивала на било какву могућност сукоба.

 

– То је политички процес који треба поштовати као такав. Кажу биће рата. Неће бити рата, ма колико би неки то жељели. Треба се вратити на почетне позиције и поништити оно што је донио лажни високи представник Кристијан Шмит – каже Додик.

 

Додик истиче да се треба ријешити питање 14 приоритета.

 

– Или свих 14 приоритета на дневни ред, као закони који ријешавају статус страних судија – каже Додик.

 

– Наше мјере су увијек мјере акције. Уставни суд нека поништи све што је лажни високи представник донио, онда ћемо и ми реаговати. Ако неко хоће рјешење, нека се врати на почетак. Српску оптужују да не бира судије, а Федерација то исто не може да уради. Нека се повуче лажни високи представник као и његове одлуке. Ми кажемо да он није легитиман, не постоји одлука Савјета безбједности УН о његовом дјеловању. Упорно покушавају да гурају своју агенду – истиче Додик.

 

Навео је да имовина БиХ не постоји.

 

– Постоји облик имовине ентитета. Апсолутно не прихватамо никаква ријешења што предлажу страни стручњаци, за нас је то питање ријешено. БиХ није ни Сарајево, ни Мостар, ни Бањалука него то све заједно – поручио је Додик.

 

У сједишту Делегације ЕУ у Сарајеву одржан је састанак највиших званичника Републике Српске и Федерације БиХ са представницима Европске уније.

 

Састанку су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, премијер ФБиХ Нермин Никшић, лидер ХДЗ БиХ Драган Човић, лидер НиП Елмедин Конаковић и предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић.

 

Они су се састали са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером и генералним директором за Европу у Служби за спољне послове ЕУ, Ангелином Ајхорст.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести