НОВОСТИ

Додик: Јасеновац највећи подземни град који Срби имају

12/05/2024

Јасеновац је највећи подземни град који Срби имају, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

 

 

Додик је у Доњој Градини навео да се сваке године окупљају на познатом мјесту на ливадама поред ријеке те да је то, како каже довољно да знамо зашто смо овдје на обиљежавању.

– Знамо да је ово мјесто свето. И да је постало свето јер су га учинили наши мученици, њих 700.000 који су овдје мучки убијени на 57 начина који су синоним за мучење – навео је Додик.

Додик каже да је овај град уздигнут на патњи и уздасима 700.000 страдалих од чега је 500.000 Срба.

– Поново смо овдје да се молимо за њихове душе. И да им кажемо да нисмо заборавили зло, и да знамо шта је Независна држава Хрватска. Да знамо за планове које су проводили или хтјели и провели их. А то је да једну трећину побију, да једну трећину раселе и једну трећину покатоличе. У томе су успијевали, нису прекидали.  – истакао је Додик.

Додик наводи да су те четири године усташког режима који је како каже био припремљен годинама прије тога.

Подсјетимо, у присуству званичника Републике Српске и Србије у Доњој Градини обиљежен је Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Србије Милош Вучевић, предсједник привременог органа Града Београда Александар Шапић, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије и други званичници.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести