НОВОСТИ

Додик: Лаж не може бити политика и због тога Америка губи моћ

20/06/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је понашање Американаца према његовој породици и политичком ангажману велика измишљотина и лаж, а лаж не може бити политика и због тога Америка губи моћ.

Милорад Додик

– Због те лажи Америка губи моћ. Она је и даље најмоћнија земља на свијету, али губи моћ. Моја породица, за разлику од, рецимо, породице предсједника САД, нема проблема са законом. Мој син није кажњен за прекршај, моја кћерка једнако тако, али им је угрожена егзистенција. Не жалим се, али кажем како јесте – рекао је Додик.

 

Он је истакао да Америка јесте велика сила, али да у дјеловању њених експонената има пуно лажи, пуно претпоставки, без икаквих ваљаних чињеница.

 

– Цијели свијет тероришу чињеницом да управљају платним прометом цијелог свијета и овдје пишу за мог сина и кћер, на које сам поносан и који су добри људи, а који, наравно, мене подржавају чињеницом да су ми родили седеморо унучади и направили несумњиво највеће богатство – нагласио је Додик.

 

Додик је истакао да је веома поносан на своју породицу, сина, кћерку и седморо унучади и одбацио све нападе и оптужбе које долазе из институција и организација САД.

 

– Могу само коментарисати једну ствар. Ево, дајте ми прилику. Каже овако: “Сврха санкција није кажњавање, него позитивна промјена у понашању”. Не могу вјеровати да сам ја социјално делинквентан – рекао је Додик за “Дневни аваз”, коментаришући посљедње санкције коју су САД увеле за седам фирми из Републике Српске.

 

Марфију важнији обрачун са Додиком, него са нарко-картелом

 

Додик је указао на поражавају чињеницу да је за екипу америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија важнији обрачун са њим, него спречавање дјеловања међународног нарко-картела у БиХ.

 

Додик је нагласио да је Марфијев однос према њему класични лични анимозитет.

 

– Немате ниједног амбасадора САД у свијету кога не поштују. Он има своју агенду, испитујемо и ми шта он има, видјећемо шта ће се показати, дошли смо до неких мјењачница. Знамо ми куда иду црни токови, знамо коме се носе апанаже свјеже одштампаних долара. Наравно да су Американци мало већи лопови – рекао је предсједник Републике Српске.

 

Додик је рекао да му у посљедње вријеме стално долазе тужиоци који се правдају да то морају да раде јер то од њих траже Американци.

 

– Праве финансијску експертизу моје цијеле породице. То је четврти пут у неколико година. Нисам поносан само што тамо није богатство о којем они причају, али јесам стабилан. То је тачно, али да причамо о оном богатству, тога нема – рекао је Додик.

 

Додик је истакао да никада није био на суду за било какву утају пореза, криминал, те одбацио и инсинуације да је са сином Игором вршио притисак на буџет БиХ и да је покушао да протежира неку компанију без конкурентског поступка.

 

Предсједник Републике Српске поновио је да није ничији шпијун, као и да српски народ није ничији, него свој.

 

БиХ у тешком ћорсокаку

 

Говорећи о актуелном политичком тренутку у БиХ, Додик је констатовао да је БиХ апсолутно дошла у тежак ћорсокак, јер су људи из “тројке” веома наивни, али и непоуздани.

 

– Они мисле да ће се само додворавањем Американцима и Британцима довести до тога да они поравнају и одраде за њих посао. Многи ваши људи, односно Бошњаци са којима ја комуницирам, који су интелектуалци, гнушају се на те ствари – рекао је Додик, који је и лидер СНДС-а.

 

Он је рекао и да је политичка прича о такозваној резолуцији о Сребреници само изазвала нелагоду на свим странама.

 

Према његовим ријечима, Бошњаци су дозволили амбасадору БиХ при УН Златку Лагумџији, који је “црвен”, да “позелени” и “да мало себи прибави и неког бошњачког имиџа”.

 

– Сад је као лубеница, около зелен, а унутра црвена – нашалио се Додик.

 

Он је поновио да је стотину пута изразио пијетет и саучешће породицама страдалих у Сребреници, али да се “то не чује”.

 

Додик је поновио оптужбе на рачун непринципијелног, неприхватљивог и лицемјерног дјеловања Њемачке у овом случају.

 

Када је ријеч о идеји раздруживања, Додик је истакао да сада треба избјећи било какав сукоб.

 

– Нисам човјек рата. Човјек сам који је и у прошлом рату, грађанском, у БиХ остао изван тога. Био сам у Војсци Републике Српске до краја 1993. године, а онда сам добио налог да као посланик пређем са ратним распоредом у Скупштину Републике Српске. У тај рат сам ушао са чином поручника и чином поручника сам изашао – подсјетио је Додик.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести