НОВОСТИ

Влада Српске прогласила 27. септембар Даном жалости |

Цвијановић са амбасадром Холандије о процесу европских интеграција |

СНСД Бањалука: И даље дуге листе чекања за вртиће, одговорна градска администрација |

Бањалучка “Паук служба” склонила Вукановићев аутомобил |

Мазалица: Израда Приједлога закона о непокретној имовини при крају, имовина практично укњижена |

Посланици НСРС одали почаст страдалим Србима на Космету |

Тадић: Нема приступања ЕУ са странцима у Уставном суду и Комшићем у Предсједништву |

СРПСКИ МАНАСТИР ПОЗНАТ ПО ЈЕДНОЈ МИСТЕРИЈИ! Вјерује се да он крије мапу великог закопаног блага које је Марку Краљевићу поклонила вила Равијојла |

ЗБОГ ОВИХ РИЈЕЧИ ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ! Поруке великог академика и данас одјекују: Српски народ мора да се окрене себи! |

МИСТЕРИЈА МАРШАЛОВЕ САХРАНЕ У гроб „отишао“ на велики српски празник и дан Трећег српског устанка! Ништа у животу, па ни у смрти није случајно |

Додик: Национални идентитет младих – кључ развоја Српске

03/09/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је јачање националног идентитета младих основ за развој Републике Српске, те да је социјална одговорност у Српској већа него у било којој земљи на Западу.

 

 

Додик је на завршној панел-дискусији у оквиру “Сабора младих Српске” на Јахорини рекао да млади морају бити свјесни напора државе која константно улаже у њихово образовање, спорт и усавршавање, те да се након школовања одлуче да остану и раде у Републици Српској.

Он је истакао да нигдје нема бољих услова за живот него у Републици Српској, те да млади треба да конципирају мјере како би им живот био бољи и још квалитетнији, али да то буду мјере у складу са могућностима.

– Ми као друштво треба да посложимо приоритете. Приоритети се морају преусмјерити на праву страну и ви млади треба јасније да говорите о томе. Треба да се школујете да бисте сутра имали користи од тога, а не само да би завршили факултет и отишли негдје – рекао је Додик.

Он је навео да је тема о животу младих тема сваке генерације, те поручио да овај форум треба да постане трајан и да се анализом закључака види шта се може урадити како би они били реализовани.

– Има начина на које можемо побољшати односе и кроз ново ребалансирање и нови буџет водиће се рачуна и о реализацији закључака – рекао је Додик.

Он је навео да је најбитније реализовати закључак који се тиче подизања свијести младих о националном идентитету.

– Све што ми урадимо и повећамо стипендије, нема користи, ако ће тај студент када то све заврши, отићи одавде. Нико не пита колико кошта школовање, усавршавање или улагање у спорт – појаснио је Додик.

Он је рекао да су очекивања младих понекад већа од реалних могућности.

– Образовање је кључно и о томе треба говорити. Ви не смијете пропустити тренутак за глобално усавршавање, али да тај глобални тренутак искористите овдје, а не да одете – поручио је Додик.

Додик је истакао да је акценат на оспособљавању младих за самозапошљавање. Он је нагласио да су и услови за стамбено збрињавање младих повољнији у Републици Српској него игдје на Западу.

– Нигдје нема та могућност да се кредитно задужите и купите стан и да за 10 година постанете власник тог стана. Држава вас на Западу неће стимулисати да купите стан – рекао је Додик.

Он је напоменуо да су и комуналне услуге у Српској повољније него у било којој држави на Западу.

– Када вас тамо негдје стигну све те обавезе, па нисте у стању да плаћате режије, онда тражите други посао и ту нема времена ни за породицу, ни за друштвени живот – навео је Додик и додао да је највећа социјална одговорност у Српској.

Говорећи о одлукама младих да живе и раде у некој другој земљи, он је указао на поражавајућу чињеницу да дјеца немају могућност ни да похађају школу на матерњем језику.

– Плата од 2.500 евра вас тамо зароби и немате живота. Та плата је, уз све трошкове тамо, безвредна – рекао је Додик.

Он је поручио младима да пробају живот и негдје друго, али да не дозволе да постану робови и да буду свјесни одговорности према матичној земљи.

– Данас када прошетате Бањалуком или Источним Сарајевом и тамо неким просјечним градом, видјећете да се овдје много боље живи, бољи аутомобили се возе – рекао је Додик и навео податак да су у Српској 83 одсто становника власници некретнине.

Он је нагласио да се једино јединством и чувањем своје земље може одговорити свим изазовима који долазе.

– Данашње вријеме је тешко, а биће још теже. Какав ће се свијет формирати, то нико не зна. Ако дозволите да вам један странац диктира и ако прихватите да вам странац намеће законе, каква је то онда земља у којој живимо? Не може доћи странац и наметати нам било шта – поручио је Додик.

Он каже да га “убија” у појам чињеница да живи са људима који су спремни да прихвате да им странац намеће законе.

– Њихове приче да им је битно само да ме виде у судници и да ће наћи муслимана за судију слушам сваки дан, али не разумијем како можеш прихватати странца да ти било шта намеће – рекао је Додик.

Он је поручио да се суштина Републике Српске мора разумјети, те да Српска није полтронска земља.

– Ја хоћу да парламент БиХ – какав је такав је, доноси законе, а не да вам неко други дође па намеће. Ово нас враћа 500 година уназад – напоменуо је Додик.

Додик је исказао подршку закључку да је потребна професионализација студентског рада, а говорећи о безбједности младих у Српској истакао је да је васпитање из куће и породице најбитнији.

Он је поновио да је Република Српска добро мјесто за живот.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести