НОВОСТИ

Додик: Није могуће ставити знак једнакости између Сребренице и Јасеновца

30/05/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да није могуће ставити знак једнакости између Сребренице и Јасеновца, те нагласио да не претјерује када говори о димензијама страдања у том концентрационом логору.

 

Фото: РТРС

Поводом изјаве предсједника Хрватске Зорана Милановића да он /Додик/ “прегони” када каже да је у Јасеновцу страдало 500.000 Срба и 200.000 припадника других народа, Додик је рекао да Милановић “има своју јавност”.

– Мислим да имамо неки прећутни договор да не коментаришемо једни друге… Ја прегоним када кажем за Јасеновац? То је његов став. Наши подаци говоре о броју од 700.000 – 500.000 Срба и 200.000 других – рекао је Додик.

Он је додао да се у то увјерио када је био у Меморијалном центру “Јад Вашем” у Јерусалиму, гдје има просторија са именима свих логора.

– Испод назива Јасеновац бројчано пише 500.000. Ја сам причао са директором тог центра који се сматра једним од најутицајнијих људи у Израелу јер су се и тада појавиле спелукације да је то мањи број, а он ми је рекао: “Овдје је записано, а они могу да причају шта хоће. 500.000 је најмањи број страдалих” – рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да о начину како се у БиХ поштују туђе жртве говори и обиљежје на Казанима гдје су убијани сарајевски Срби, а гдје стоји натпис “грађани Сарајева”.

– И то је та прича коју нам сервирају. Нема никакве могућности да се живи у оваквој БиХ – рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је поновио да се варају они који мисле да ће за неколико мјесеци бити заборављена резолуција о Сребреници, а кажу да је он националиста када каже да неће.

– Ја јесам националиста, али нисам шовиниста. Да ли не смијеш да волиш свој народ? Ја имам пријатеље Бошњаке, а у политичком смислу ми смо два свемира – рекао је Додик.

Говорећи о локалним изборима у децембру, када је опозиција у Србији тврдила да је предсједник Србије Александар Вучић довео гласаче из Републике Српске, Додик је рекао да њега, гдје год да се се појави у Србији грађани дочекују са радошћу, док од опозиционара окрећу главе.

 

– То је њихов проблем. Ако желе да буду озбиљни политичари они морају прво да се обрате народу и да виде шта народ мисли. Нисте ништа морали народу рећи о овој разолуцији у УН. Народ је размишљао на сљедећи начин: `Ово је против нас`, а онда се појави неки опозиционар и каже да ће их представљати – рекао је Додик.

Он је додао да то није могуће и да је претежан народни интерес.

– То можда и јесте проблем што се раније у Србији није уважавао народни интерес, већ интереси неких канцеларија и амбасада – рекао је Додик и додао да он никада није пристајао на разговоре и ултиматуме те врсте.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести