НОВОСТИ

Додик: Очекујем да ће Европски савјет донијети одлуку о отпочињању преговора о чланству са БиХ

19/03/2024

Искрено очекујем и вјерујем да ће Европски савјет донијети одлуку о отпочињању преговора о чланству са БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 

 

– Преговарачки процес значи усклађивање законодавства БиХ са законодавством ЕУ. Али, то отвара кључно питање за нашу будућност – ко је законодавац у овој земљи? – упитао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

 

Додик је навео да су за Републику Српску то легитимни, демократски изабрани представници народа и није, како каже, странац који се лажно представља.

 

– Да ли ће ЕУ преговарати са демократским институцијама или нелегитимним узурпатором? Видим да се у једном дијелу бошњачке елите политика води тако што бјежe сваки пут када није како они хоће. Хоће ли тако преговарати и са ЕУ? Јуче су представници Бошњака побјегли из парламента с јасним циљем да се не расправља о Изборном закону, јер чекају наметање од стране Шмита, И то је једина истина. По стоти пут вам кажем, Република Српска на наметање пристати неће – наводи Додик.

 

Истиче да су за Републику Српску једине скуте у које грађани желе бити одјевени оне саткане од демократских институција, Устава и Дејтонског споразума.

 

– За нас је сакривање под сукњу Кристијана Шмита апсолутно неприхватљиво. Не може се у ЕУ као роб и као колонија, јер она је заједница слободних људи и суверених држава. Ја бошњачком народу не желим да одлуке доносе други умјесто њих зато што се њихови политичари плаше да преузму одговорност. Нема нама среће у диктату било ког странца који не дијели ни нашу срећу ни нашу муку – нити може, нити зна како. Зашто ми да будемо једина земља у Европи, вјероватно и у свијету, од које се тражи да будемо поданици једном странцу – рекао је Додик.

 

Предсједник Српске наводи да се годину дана покушава постићи договор о измјенама које би унаприједиле изборни процес и омогућиле легитимно представљање сва три народа, али бошњачки политичари бјеже од тога јер им то, како каже, није интерес.

 

– Поштено је да већ једном кажете: хоћете ли да градите државу са нама, по мјери свих нас, или ћете да је растурате по мјери странаца? И доста више тих отрцаних фраза да смо Република Српска и ја ово или оно. Ми смо ти који овај насукани брод вучемо ка мирној луци. Да нема нас, ви бисте се међусобно сатрали. Можете ли једном прихватити да БиХ може постојати само ако припада свима подједнако и никоме више од других. Она не постоји када желите права других да дате себи, а тек не постоји кад права свог народа носите под нечију сукњу – закључио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести