НОВОСТИ

Додик: Одлука Народне скупштине показала нашу одлучност и јединство

22/06/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је одлука Народне скупштине о необјављивању аката високог представника важна јер показује одлучност Српске да одбрани своја права, као и јединство власти и опозиције.

 

 

Додик је истакао да ће као предсједник Републике, чим тај закон дође на потписивање, потписати указ о ступању на снагу и доставити га Службеном гласнику на објављивање.

 

– Ако се и деси нешто у међувремену од високог представника, то, свакако, неће бити објављено јер то немају обавезу да чине наши њуди, а ми ћемо наћи начин да их заштитимо – истакао је Додик.

 

Он је нагласио да то није антидејтонска прича, него су то дејтонска и уставна овлаштења Републике Српске да регулише ову област.

 

– На иницијативу 56 посланика заказана је посебна сједница Народне скупштине и она је показала потпуно јединство власти и опозиције на том питању у одбрани Републике Српске, осим наертикулисаних као што су Небојша Вукановић и његова армада и неки још који покушавају да се афирмишу у политичком животу – рекао је Додик.

 

Према његовим ријечима, одговорне политичке партије као што су СДС и дијелом ПДП су апсолутно показали способност да у тако важним стварима буду заједно у одбрани Српске, а не на издајничкој страни, коју предводе Вукановић и Народни фронт.

 

– Та иницијатива посланика има моју подршку. Народна сккупштина је урадила један важан посао – нагласио је предсједник Републике Српске.

 

Он је рекао да објављивање прописа високих предтавника није ни требало да се нађе у закону Српске, али да је то наметнуто или унесено под притиском међународне заједнице.

 

– Од 2011. године ништа од тога није објављивано јер нисмо хтјели ниједну његову одлуку објавити, а они си пришли томе да то објављују на свом сајту и сматрају да то треба важи – истакао је Додик.

 

Према његовим ријечима, данас је ситуација другачија јер БиХ нема високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтона нити су га предложиле стране потписнице Анекса 10, а није га ни релевантном резолуцијом потврдио Савјет безбједности УН.

 

– Имамо покушаје лажног наметења господина /Кристијана/ Шмита као наводног високог представника од једног дијела земаља које предводе САД и Велика Британија како би он, користећи опет антиуставна и антидејтонска ранија овлаштења нешто наметао или сређивао ситуацију. Он апсолутно нема легитимитет високог представника и стога апсолутно нема подршку од Српске нити се с њим може сарађивати. Позивање америчког амбасадора да је обавезно да се сарађује са високим представником, што произилати наводно из Дејтонског споразума, можда је и у реду, само нам дајте високог представника којег је именовао Савјет безбједносту УН и никакв проблем – поручио је Додик.

 

Међутим, указао је он, имајући у виду да су Американци раније два пута бомбардовали Србе без одлуке Савјета безбједности УН – њима то не значи ништа.

 

– Дакле, веома је важно да се зна да високи представник не постоји, да он није именован, да нема овлаштења, да је све што он учини за Републику Српску ништавно и неће се обављивати. Више је та измјена закона у смислу заштите лица која раде у Службеном гласнику да не би имали посљедице прогона од стране бх институција које контролишу Американци и Британци – истакао је Додик.

 

Народна скупштина Републике Српске јуче је на посебној сједници по хитном поступку усвојила Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа којим престаје обавеза да се у “Службеном гласнику” Српске објављују прописи и други акти које доноси високи представник у БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести