НОВОСТИ

Додик: Оправдан захтјев Цвијановићеве, Шмит није потврђен у УН

12/07/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра оправданим захтјев српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић да од генералног секретара УН Антонија Гутереса затражи релевантне документе и одлуке Савјета безбједности о именовању Кристијана Шмита за високог представника у БиХ у складу са Дејтонским споразумом.

 

Додик је рекау да би одговор требало да достави надлежна Гутересова служба, која се тиме бави, те да је нормално да Цвијановићева, као предсједавајућа Предсједништва БиХ, на том плану има коресподенцију са УН на бази чињеница.

 

– Оне су такве какве јесу, односно да ли је на тој и тој сједници донесена релевантна резолуција СБ УН о томе да је Кристијан Шмит потврђен за високог представника. Е тога нема. Неки ће рећи да је Шмит поднио извјештај УН, али то не значи ништа јер је ствар моћи, а не формалности. Дакле, Шмит формално није високи представник у БиХ – рекао је Додик.

 

Када је ријеч о Сребреници и дешавањима у том мјесту ових дана, Додик је рекао да се у вези с тим, нажалост, дешава битна политизација у којој учествује међународни и западни фактор који би да оправда неке своје брљотине на том простору током ранијег сукоба.

 

Он је навео да се неће сагласити о многим питањима, те да странци настављају да буду незаинтересовани за бол других мајки и људи.

 

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић затражила је од генералног секретара УН Антонија Гутереша да се из УН доставе релевантни документи од значаја за БиХ, односно одлуку Савјета безбједности УН о именовању њемачког дипломате Кристијана Шмита на мјесто високог представника у БиХ у складу са Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир /Дејтонског споразума/ из 1995. године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести