НОВОСТИ

Додик потписао указ – Службени гласник нема обавезу објављивања одлука ОХР-а

07/07/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик потписао је Указ о проглашењу Закона о необјављивању одлука високог представника у Службеном гласнику. Закон ће ступити на снагу након објављивања у Службеном гласнику. Писмо из ОХР-а, које је данас стигло, предсједник Републике вратио је непрочитано.

 

 

– Проглашавам Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, који је Народна скупштина Републике Српске усвојила на седмој посебној сједници, одржаној 21. јуна 2023. године – саопштено је из Кабинета предсједника Српске.

Након што је Клуб Бошњака у Вијећу народа повукао вето, испуњени су и формално-правни услови за доношење Указа, наведено је у документу, који је данас потписао предсједник Републике.

Закон ће ступити на снагу након објављивања у Службеном гласнику, институцији, која према том истом закону више није у обавези да објављује одлуке високих представника.

У покушају да спријечи ступање на снагу овог закона, ОХР данима шаље писма на адресе институција у Српској. Оно, упућено предсједнику, враћено је непрочитано. Предсједник Додик каже да је писмо добио са нелегалне адресе из Сарајева, а узвратио је упозорењем да ће Кристијан Шмит кривично одговарати за лажно представљање, јер нема мандат потврђен у Савјету безбједности УН, што је прописано Анексом 10 Дејтонског споразума, али и одлуком Уставног суда БиХ из 2006. године.

– Прекршили сте и одлуку Уставног суда БиХ, у дијелу који се односи на Савјет безбједности УН. Дакле, Савјет за имплементацију мира је неформално тијело групе земаља који се не помињу у Анексу 10 и не може бити замјенско у процесу избора високог представника у БиХ. Високи представник у БиХ не постоји и дегутантно је и нелегално да се представљате лажно, чиме чините кривично дјело – рекао је Додик.

Из ОХР-а писали су и Далибору Панићу, генералном секретару Владе и члану Управног одбора Службеног гласника. Траже да изврши притисак да се објаве посљедње одлуке које је наметнуо нелегални Шмит.

Као и бројне раније добијене из ОХР-а, додаје Панић. Посебно парадоксално је то што се, каже, у овом допису Шмит представља као коначни ауторитет у тумачењу Дејтона, позивајући се на Анекс 10. На исти онај анекс према чијим одредбама није именован.

Све је пропраћено пријетњама.

– И пријетећи мени кривичним санкцијама, пооштреним кривичним прописима БиХ, које су сами наметнули, вјероватно у нади да ћу под тим пријетњама користити свој утицај и као генерални секретар и члан Управног одбора, у циљу провођења њихових захтјева – навео је Панић.

А крајњи циљ ОХР-а је да на силу од Српске изнуди да призна Шмита за високог представика БиХ и тиме “потпише” свој нестанак, одрекне се своје имовине и надлежности, става је савјетник предсједника Републике Српске Милан Тегелтија.

– Господин Додик и наши органи Републике Српске немају обавезу да кореспондирају са приватним особама, страним држављанима, који врше непримјерен притисак на органе Српске. Ако изузмемо сам почетак мандата ОХР-а у БиХ, ја не памтим да је било оваквих притисака на руководство Српске који су смишљени да се Република Српска доведе у подређен положај у БиХ – изјавио је Тегелтија.

Зашто би се предсједник Додик, изабран вољом грађана Српске легално и легитимно, бавио манифестом злурадог туристе, пита Сташа Кошарац. Само се у међународном протекторату, званом БиХ, може десити да ОХР, узурпиран од индивидуе без легитимитета, врши притисак на Управни одбор Службеног гласника, да објављује антиуставне и антидејтонске одлуке, које су легалне и легитимне институције Српске прогласиле неважећим. Јалов вам је покушај застраживања, пријетњи и притисака, поручио је Кошарац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести