НОВОСТИ

Додик: Синхронизовани напад на власти Српске и Србије; Хоће Косово и нестанак Српске

02/07/2023

Република Српска одбацује Кристијана Шмита као високог представника и није то наш инат, него он није изабран од стране Савјета безбједности УН, поручио је предсједник Српске Милорад Додик у обраћању новинарима на Козари.

 

Милорад Додик Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Милорад Додик Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

 

– Шмит нема легитимитет, он је дио подвале српском народу с циљем да Република Српска нестане и да изгуби идентитет. Анекс 10 Дејтонског споразума на јасан начин је прописао на који начин се бира високи представник – рекао је Додик.

Истакао је да се Кристијан Шмит лажно представља од првог дана када је дошао у БиХ.

– У БиХ нажалост постоје људи који га признају, упркос свему – навео је Додик.

Нагласио је да ће Српска тужити Кристијана Шмита њемачком законодавству за лажно представљање.

– Адвокати кажу да имамо основа, и тај процес ћемо покренути у Њемачкој – навео је Додик.

Истакао је да је у овом тренутку на сцени синхрозинован и подли напад и на власти Републике Српске и Србије.

– Не одговарају им успјеси Републике Српске и Србије. Хоће Косво и нестанак Српске. Сво ово вријеме они су ревидирали Дејтонски споразум до мјере да је он изгубио своју вриједност – изјавио је Додик.

Додик је рекао да су САД још у вријеме када се потписивао Дејтонски споразум обећали Бошњацима да ће разградити Републику Српску до те мјере да она неће постојати.

– Дејтонски споразум у свом Анексу 4 дефинисао је политички систем у БиХ. Тај полтички систем Бошњаци нису ни дан данас прихватили – навео је Додик.

Нагласио је да је Уставни суд БиХ промијенио политички систем без права да то уради.

– Уставни суд је максимално кршио Устав. Ми у Републици Српској нисмо никада тражили ништа извана што није прописано Дејтонским споразумом, Уставом или договором, али овдје су већ одбацили Дејтонски споразум и нас који га бранимо покашавају да нас прикажу његовим рушитељем – рекао је Додик.

Истакао је да ће потписати указ о проглашењу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске када прође све процедуре.

Додик каже да Српска жели да се донесе закон о Уставном суду БиХ.

– До краја године могуће је да ће Српска имати референдум о важним питањима – навео је Додик.

Поручио је да Република Српска не планира никакав сукоб.

– Република Српска ће се борити свим својим политичким средствима – навео је Додик.

Додик је рекао да је на састанку партнера у власти на нивоу БиХ у Коњицу предложио разговор о доношењу закона о Високом судском и тужилачком савјету, који од БиХ очекује ЕУ, али под условом да се учесници састанка обавежу да ће до септембра бити донесен закон о Уставном суду БиХ.

– Они неће закон о Уставном суду, они хоће Уставни суд који ће им направити државу, а ја им кажем “нећете имати државу” – нагласио је Додик.

Додик је одбацио тврдње бошњачких политичара да су представници СНСД-а на састанак у Коњиц дошли да направе неред, наводећи да је гужва настала након његовог приједлога да закон о Уставном суду буде донесен до септембра.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести