НОВОСТИ

Додик: Шмит схватио да је непожељан, добро је што није дошао

12/09/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је Кристијан Шмит тај који изазива, али да је добро што је одустао од доласка у Бањалуку, јер је овдје непожељан.

Како је нагласио, Шмит не може ништа да намеће и његове одлуке нису обавезујуће за власти у Српској.

“Наметнуо је нешто да заштити себе, то нема нигдје, али ето има овдје у БиХ”, рекао је Додик.

Како је нагласио, добро је што је Шмит схватио да је непожељан и што није дошао у Бањалуку.

“Видим да је одустао да долази и то може да буде корисну у смислу његовог схватања да није добродошао овдје”, поручио је предсједник Српске и поручио да Шмит неће моћи да уђе ни у једну институцију у Републици Српској.

“Он је тај кoји изазива”, рекао је Додик и додао да ако Шмит треба негдје да иде нека само прође кроз Републику Српску и да не изазива немире.

Нагласио је да се СНСД неће прихватање његових наметања само нарушава суверенитет БиХ.

“Прихватањем да странац може да наметне закон БиХ апсолутно нарушава свој суверенитет”, истакао је Додик.

Ситуација у Републици Српској је стабилна, еконмско и политичко стање је добро, поручио је Додик. Како каже, владајућа коалиција дјелује у складу са договором, ојачава сарадњу и повјерење. С друге стране, опозиција дјелује у складу са позицијом својих полтика.

„Остаћемо посвећени јачању политичке ситуације, прије свега јачању институција у Републици Српској. Политичку ситуацију у Републици Српској угрожава претјерани интервенционизам међународних представника, било да су у виду нелегалног и лажно представљања високог представника или пак у именима и презимена амбасадора који покушавају да својим изјавама унесу доста раздора у Републици Српској и да покушају да наметну своја рјешења. Често иступају квалификујући стање у Републици Српској и БиХ, дајући оцјене о поједницима и процесима, све то није у складу са Женовском конвенцијом о дипломатским односима. Тај интервенционизам има предзнак колонијалног дјеловања са игнориснајем уставних и свих одредби. Видјљиво је то са дјеловањем појединих амабасдора“, изјавио је Додик.

Упркос свему томе, каже Додик, Република Српска остаје стабилна и данас има велики број пријатеља. Што се тиче финансијске ситуације, Република Српска показује своју виталност и способност те извршава своје обавезе.

„Суочена са новом страном субвезивног дјеловања, наша финансијска ситуација ће остати стабилна, биће у оквиру буџетског дјеловања. Република Српска излази на међународно и регионално тржиште. СНСД сматра да је повећано повјерење кредитних повјериоца“, истакао је Додик те додао да СНСД сматра Републиком Српском стабилном, сигурном те да ће кроз све проблеме проћи на сигуран начин.

Говорећи о ситуацији на нивоу БиХ, Додик је поручио да оно што је до сада урађено представља дио договора и да то није рушење закључака Народне скупштине Српске.

“Задовољни смо чињеницом да је дошло до прихватања приједлога које смо предлагали протеклих 5 година”, рекао је Додик.

Поручио је да током септембра на дневни ред треба да дођу питања о Уставном суду.

“На прошлом састанку је речено да ће се формирати радна група. Желимо да видимо два акта, један за стране судије а други – законски акт који регулише рад Уставног суда, а не да то буду правила која доносе саме судије”, рекао је Додик.

Рекао је да СНСД прихвата да се продужи мандат мисије АЛТЕА у БиХ, али је против тога да се прошири њен састав, у смислу да у састав АЛТЕА уђу представници Уједињеног Краљевства.

„Ми ћемо наше партнере у Савјету безбједности замолити да воде рачуна о томе и уколико се појави таква могућност, да гласају против те резолуције и да у том погледу јасно ставимо до знања да смо спремни да прихватимо овдје европске снаге које имају мандат, а ми ћемо са нашим партнерима у Савјету безбједности о томе разговарати“, изјавио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести