НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Додик: Сраман однос власти у ФБиХ према српским жртвама

02/09/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Гаравице не смију нестати из колективног сјећања српског народа и указао на сраман однос локалних и кантоналних власти према том мјесту у Бихаћу, што показује запуштено и оскрнављено спомен-обиљежје које подсјећа на 12.000 Срба побијених у НДХ прије 82 године.

 

Додик је рекао да је у Бихаћу спроведен план да се Срби побију и раселе, а сада је намјера да српски народ заборави на то страдање.

– Видимо сраман однос локалних и кантоналних власти према овом мјесту, само до прије неколико година ово је била депонија и сметлиште. Да ми овдје не долазимо не би било ни покошено. То говори о њима, а не о нама – рекао је Додик, након обиљежавања 82 године од страдања 12.000 Срба у Гаравицама код Бихаћа у Другом свјетском рату.

Нагласио је да су у бившој држави жељели сакрити страдање Срба, те су на споменику писали да је ријеч о жртвама фашизма, иако је искључиво ријеч о српским жртвама.

– Мушкарци, жене и дјеца су сведени у колонама да се затре српско име. Гаравице не смију да нестану из колективног сјећања српског народа. Постоји идеја да се снима филм. То је најбољи чувар приче о страдању Срба на овом простору – навео је Додик.

Он је рекао да је стравично страдање и других народа, као што је у Сребреници, гдје се, како је навео, догодио масовни злочин.

– Постоји једна паралела. Од тога се жели направити мит, а овдје гдје је страдало три пута више људи то се покушава ставити у заборав. То није праведно. То се десило у истом вијеку. Не можете одвајати страдања из једног комплетног хаоса прошлог вијека – нагласио је Додик.

Истакао је да ће покушати Гаравице поставити на највећи ниво колективног сјећања на страдање и геноцид који је почињен над Србима.

– Како овдје није геноцид, ни у Јасеновцу, а на другим мјестима гдје ви мислите да јесте онда је био. Поносан сам на ове људе који овдје долазе. Из године у годину долазимо и показујемо да нисмо спремни да одустанемо. Бићемо овдје и наредне године – поручио је Додик.

Гаравицама код споменика убијеним Србима данас је служен парастос и положени вијенци.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су у мјесту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској, побиле 12.000 српских цивила, а међу жртвама је био и велики број дјеце.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести