НОВОСТИ

Додик: Србима се покушава наметнути универзална кривица; Указујемо на чињеницу злоупотребе

24/04/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС након Безбједносног форума у Санкт Петербургу да се константно Србима покушава наметнути универзална кривица, те да би усвајање резолуције о Сребреници могло направити проблеме у БиХ.

– Наставићемо да разговарамо са појединачним представницима држава, као што је Индија. Покушаћемо указати на чињеницу злоупотребе, која се врше путем земаља преосталог Запада, које окупља Америка, В. Британија, а које након 29 година покушавају поново да извуку тему о наводном геноциду у Сребреници – каже Додик.

 

Наводи да настоје да исфорсирају да се о томе расправља у Генералној скупштини УН, како би се, како каже, један народ окарактерисао као геноцидан.

 

– За нас је понижавајућа чињеница да је спонзор тих докумената Њемачка. Земља која је чинила масовне злочине према неколико народа – Србима, Јеврејима, Русима, Ромима… Они данас желе да “оперу” ту ситуацију и да Србима “накалеме” једну, да не кажем универзалну кривицу. За то не постоји нити један чињенични разлог, осим идеологије коју они заговарају, а предвођени САД – навео је Додик.

 

Подсјетио је да највећи ауторитети, који се баве питањем геноцида, холокауста, тврде и говоре веома гласно и јасно да се тај геноцид није десио.

 

– Мислим да ће преко 40 земаља чланица УН бити против резолуције о Сребреници. Заједно са Србијом, чак 70 земаља ће бити уздржано. Када саберете те против и уздржане, они немају чак ни просту већину, али мијењају правила онда, када њима одговара и само важи, за и против – каже Додик.

 

Додик каже да оно што процјењује у овом тренутку, јесте да постоји већи број за, али то још увијек, како каже, не значи да ће тако и бити.

 

– Сматрам да људи разумију да ће та резолуција направити проблеме у БиХ, који се неће моћи лако превазићи и помирити односи између народа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести