НОВОСТИ

Додик: Српска нема сецесионистичких активности, али је одлучна да брани своју аутономију

17/07/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска нема сецесионистичких активности али има одлучност да одбрани своју аутономију од свих оних који руше Дејтонски споразум, било да су из БиХ или иностранства.

 

 

– Уколико нам на било који начин буде оспорена аутономија, претворићемо је у нешто више – истакао је Додик за Срну.

На питање да прокоментарише обраћање специјалног изасланика САД за западни Балкан Габријела Ескобара најављено за сутра пред Пододбором Комитета за вањске послове САД у Вашингтону, које је објавио “Дневни аваз” а у којем је наведено да ће САД наставити да санкционишу свакога ко подрива Дејтон и угрожава стабилност БиХ, Додик је одговорио да, уколико је документ аутентичан, онда може само да констатује да су вриједности о којима САД држе лекције цијелом свијету у самој Америци нестале или је лагање пред Пододбором за спољну политику нова вриједност.

– Ниједна активност из институција Републике Српске није била изазов за мир и стабилност ни БиХ нити регије, што се не може рећи за акције дијела међународне заједнице, предвођене Ескобаром – нагласио је Додик.

Ако жели истинито да информише Пододбор за спољњу политику, рекао је Додик, Ескобар би свакако требало да каже и колико су катастрофалне активности амбасадора Мајкла Марфија донијеле изазова у БиХ.

– Подршка особи која се лажно представља за високог представника је удар на Дејтонски споразум и суверенитет БиХ, у који се куну сви који би да га у потпуности униште. Ескобар подршком лажном високом представнику крши Дејтонски мировни споразум или није читао одредбе његовог Анекса 10. који предвиђа начин избора високог представника – закључио је предсједник Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести