НОВОСТИ

Додик: Српској су важни њени пријатељи попут Мађарске

22/06/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су Републици Српској важни њени пријатељи и да је поносна што јој данас у посјету долази тако важан пријатељ као што је предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан, који поштује структуру БиХ и прототип је понашања које би требало да слиједе многи.

 

 

Додик је истакао да Орбан добро разумије то да у БиХ нема рјешења без укључивања свих.

 

– Сматрам да је он пријатељ и Бошњака, и Срба, и Хрвата, и да само злонамјерни покушавају да наметну причу како ту постоји неки ексклузивитет односа. Орбан се понаша пријатељски према свима у БиХ и чињеница да је већ данас у Сарајеву говори да поштује БиХ, да се састаје и са /премијером ФБиХ Нермином/ Никшићем, али и са властима Републике Српске. Поносни смо на његов долазак и захвални што је пристао и желио на тај начин да буде овдје данас и сутра – нагласио је Додик.

 

Додик је рекао да контакти које имају он као предсједник Републике Српске и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић говоре о томе да постоје људи, државе нације и владе које су спремне да чују Републику Српску.

 

– Нама су важни наши пријатељи – поручио је Додик.

 

Он је навео да је у претходних мјесец-два имао веома угодне састанке и са предсједником Русије Владимиром Путином и са другим људима и да Путин и даље каже да стоји иза Дејтонског мировног споразума.

 

– То нама није проблем, ми и хоћемо да се Дејтонски споразум стави на сцену, а не оно што намећу Американци као причу о демократском развоју – истакао је Додик и додао да од свих тих људи са којима је разговарао није чуо ниједну ријеч која наговјештава да би требало да се ескалира у неко насиље, у сукоб.

 

“МИ НИСМО СПРЕМНИ ДА ИЗГУБИМО СЛОБОДУ”

 

Према његовим ријечима, очигледно је да је свијет данас другачији него прије, али да оно што је остало исто јесте и даље надменост Американаца и Британаца да контролишу дио свијета, ако не неким меким методама, онда насиљем.

 

– Ако сте спремни да то прихватите, онда сте изгубили слободу. Ми то нисмо спремни да прихватимо – поручио је Додик.

 

Он је напоменуо да ће се Република Српска изгубити и неће постојати ако се повинује захтјевима Америке.

 

– Постојаће празна љуштура – отеће јој имовину, отеће јој право на одлучивање, ако у Уставном суду БиХ кажу да не требају Срби да одлучују, то је само први корак ка томе да их неће бити ни у одлучивању у Представничком дому и Вијећу народа, па ће се десити да муслимани са неким подобним Хрватима одлучују и намећу одлуке Републици Српској – указао је Додик.

 

Према томе, каже Додик, ово је тренутак у којем се сигурно неће десити никакво повлачење.

 

Он је рекао да позиција Републике Српске није као некада – изолација, али да је Република Српска данас више него икада под притиском Амбасаде САД из Сарајева, те подмуклим и спекулативним активностима којима се покушава спријечити све што је у функцији одбране Републике Српске.

 

– Покушавају се звати људи и пријетити, то масовно раде, врше притисак на правосуђе, да процесуирају одређен број људи. То ради и /амерички амбасадор у БиХ Мајкл/ Марфи. Ми вјерујемо да то није прича о Стејт департменту, који ће, наравно, увијек подржати свог амбасадора, али вјерујемо да је он тај који има тај патолошки нагон да се освети Републици Српској због своје младалачке фрустрације, није овдје био у могућности нешто да уради раније, па је мислио да је сада дошло то вријеме – рекао је Додик.

 

Он је навео да су Американци обећали муслиманима да ће разградити Републику Српску и то су чинили све ово вријеме.

 

– Све вријеме су на страни муслимана у БиХ, никада нису били на страни објективног приступа у БиХ. А сад су нервозни и повлаче брзе потезе – указао је Додик.

 

Према његовим ријечима, да Република Српска није била призната у оквиру Дејтонског мировног споразума, као преговарачка страна, не би се ни дошло до мировног споразума, који својатају Американци.

 

– Нису они нама дали Републику Српску, него смо ми формирали Српску и то је наше – нагласио је Додик.

 

СРПСКА ЋЕ ПРЕДОЧИТИ СВОЈ СТАВ И ИСТОКУ И ЗАПАДУ

 

Додик је рекао да ће Република Српска свој став предочити својим пријатељима и на Истоку и Западу.

 

– Није тачно да на Западу нема људи који не разумију о чему је овдје ријеч, али због околности у којима се налазе нису спремни – рекао је Додик.

 

Он је додао да с обзиром на то како ствари стоје, нико више није сигуран да је Запад сигурно мјесто за живот.

 

– Запад нас тјера из тог неког свог окружења – рекао је Додик.

 

Додик је рекао да је њему стало до мира, али да неће одустати од политичке борбе за права и позицију Републике Српске.

 

– Све се своди и на то – на мир и на политичку борбу – поручио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести