НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Додик: Суверенитет припада ентитетима

08/08/2023

Босна и Херцеговина је територија два ентитета и нема територије БиХ без територијалног суверенитета Републике Српске и Федерације БиХ, рекао је Милорад Додик предсједник Републике Српске.

 

 

– Босна и Херцеговина нема суверенитет јер је суверенитет дат ентитетима и она има само дио изведеног суверенитета – написао је Додик на Твитеру.

По Уставу БиХ, каже Додик, ентитети имају искључиву надлежност за финансије, правосуђе, војску, полицију, граничну службу и све друге државне надлежности које Уставом БиХ нису изричито дате на ниво БиХ.

– Чак и оно што је по Уставу БиХ дато у надлежност Предсједништва БиХ као извршне власти, у случају прегласавања српског члана Предсједништва БиХ, коначну одлуку након уложеног вета доноси Народна скупштина Републике Српске и то двотрећинском већином. Ако Народна скупштина укине ту одлуку Предсједништва БиХ, она се проглашава ништавном као да никад није ни постојала. То показује примат суверенитета ентитета над БиХ – поручио је Додик.

Истиче да све надлежности које одражавају државност неке територије припадају ентитетима, а све што је пренесено на ниво БиХ, било од стране ОХР-а или преварама и подвалама за одлучивање у Парламентарној скупштини, заправо је неуставно и самим тим привремено.

– Ентитети су државе које су дио свог суверенитета пренијеле на ниво БиХ, док је БиХ заправо државна заједница или тачније речено заједница држава – Републике Срске и Федерације БиХ. Тако је по Уставу БиХ, а све остало је резултат неуставног дјеловања – поручио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести