НОВОСТИ

Додик: У Француској значајни састанци; Представићу предности Српске за улагања

10/04/2024

Француски и српски народ су крајем 18. и почетком 19. вијека својим револуцијама златним словима уписали своје име у европској историји, написао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на Иксу.

– Француска је, сходно својој величини, постала глобални синоним за слободу, а српски народ идеал слободе свим балканским народима. Историја је пуна преокрета, али је биланс наших односа такав да када проналазимо сагласност и радимо заједно, француски и српски народ то раде на корист читаве Европе. Зато ме радује атмосфера у којој је посјету Француској завршио предсједник Србије Александар Вучић – каже Додик.

 

Као предсједник Републике Српске, каже да ће имати низ састанака с људима који утичу на политику Француске.

 

– За Републику Српску је важно да на овај начин утврђује свој геополитички значај и представи све предности за француска улагања. Без Републике Српске и српског народа нема Босне и Херцеговине. Данас, као више пута у нашој историји, не одустајемо од слободе и захтијевамо да се 30 година након рата омогући народима у БиХ да се без уплитања странаца договарају о томе како ће живјети – навео је Додик.

 

Каже да стабилност БиХ може постојати само договором и компромисом.

 

– Као што је то случај у Француској и ЕУ. Нема дугорочне стабилности и краткорочног динамичног развоја док наше односе оптерећују стране судије и лажни високи представници. Пренијећу ове поруке француским партнерима, као и поруке захвалности што су препознали потребу и моменат да отворимо преговоре о чланству са ЕУ. Повећано интересовање Француске за западни Балкан од нас захтијева да будемо проактивни и ја то чиним – истакао је Додик.

 

Наводи да “Република Српска, иако то жели неколико каубоја и понеки лажни колонизатор, није и неће бити изолована”.

 

– Република Српска јесте и може бити погон који цијелу БиХ вуче из прошлости у којој су многи безнадежно заглављени. Драго ми је што све више људи у Европи то препознаје, а ми ћемо наставити да радимо на томе да то схвате и остали. Или како би Французи рекли: “Ко је господар своје жеђи, господар је свог здравља” – каже Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести