НОВОСТИ

Додик: У Српској заједнички радимо на стабилизацији прилика и миру

11/12/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је потпредсједнику Републике Српске из хрватског народа Давору Прањићу, свим Хрватима и свим вјерницима католичке вјере наступајући Божић, уз жеље да га проведу у здрављу и породичној срећи.

 

 

Додик је рекао да је вечерашњи божићни пријем у Бањалуци, који је организовао Прањић, прилика да покажу у Српској да заједно раде на стабилизацији прилика и мира и да су спремни на разумијевање и подршку, поготово на стварима које код све три вјере увијек позивају на окупљање и добро међу људима.

Он је истакао да се због тога вечерас шаље порука љубави, мира и достојанства.

“Не би требао нико никоме да смета у погледу тога да се породица окупи, око онога што овде традиционално представља католички Божић, што представља православни Божић или оно што представници Исламске заједнице прослављају”, рекао је Додик.

Он је указао да је увијек проблем ако се почну вјера и вјерске заједнице, институције превише приближавати сфери управљања у политици, полицији или држави, као и злоупотребе те врсте, наметање некоме друге процедуре или вјере.

“Мислим да се од тога требамо што више удаљити, што више подржавати особености код људи, њихов идентитет. Хрвати и католици су опредијељени за такву врсту вјере и вјеровања и то треба поштовати, као што треба поштовати и све друге без обзира о којој вјери је ријеч, без злоупотребе вјере”, нагласио је Додик.

Божићном пријему у организацији потпредсједника Републике Српске из хрватског народа Давора Прањића, вечерас су у Бањалуци присуствовали највиши званичници Српске и БиХ.

Цвијановић: Са пријема заједно шаљемо поруке мира

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је на божићном пријему у Бањалуци да је ово вријеме када се требају послати поруке мира, те истакла да је поносна што је Српска отворено друштво у којем сви слободно могу да упражњавају своју вјеру.

“Изражавам захвалност потпредсједнику Републике Српске из реда хрватског народа Давору Прањићу што нас је окупио да заједно пошаљемо поруке мира и жеље за добру породичну срећу сваког човјека у Српској”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је честитала свим вјерницима католичке вјероисповијести Божић, уз жеље да га прославе у миру, срећи и здрављу са својим породицама.

“Ово је вријеме када се требају послати поруке мира. Поносна сам што је Српска отворено друштво у којем сви могу да упражњавају своју вјеру слободно, да без било каквих административних или других баријера са поносом кажу шта јесу, а да због тога не трпе било какве санкције или одвајања у друштву. Суштина овог данашњег окупљања је да покажемо да је то Република Српске”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да желе заједно да празнују, али и да раде на изградњи боље будућност за све генерације.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести