НОВОСТИ

Додик: Уставна позиција Српске на европском путу БиХ мора бити видљива

02/03/2024

Уставна позиција Српске на европском путу БиХ мора бити видљива, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, након разговора са министром иностраних и европских послова Словачке Јурајем Бланаром.

 

 

Бланар је дио екипе Фица који је недавно побиједио на изборима у Словачкој. Разговарали смо о томе да се подржи БиХ на европском путу 21. марта. Наш европски пут је неспојив са нелегаланим Шмитом, и ОХР структуром. То је још 2005. године рекла и Венецијанска комсија,  а то смо могли да видимо и у препорукума за 14 приоритета. Немогуће је очекивати да ми уђемо у преговарачки процес а да остану те структуре – нагласио је Додик.

Додик је поновио да се Република Српска види у преговарачком процесу.

– Уколико Српска не буде виђена ми нисмо они који су спремни да се крећу европским путевима, а да смањимо снагу Српске. Објаснио сам му како функционише БиХ са нелегалним Шмитом, страним судијама у Уставном суду БиХ. Уколико случајно се донесе некаква одлука о имовини, Република Српска ће прогласити независност, и то сви знају у ЕУ – поручио је Додик.

Предсједник Српске каже да су у Анталији вођени успјешни разговори са великим бројем значајних политичара.

– Нисмо оптимисити за улазак у ЕУ какви смо били прије 10 година, али ни ЕУ није иста као прије 10 година. Што нама сада траже, у овом тренутку не би испунило 20 земаља чланица, што показује само лицемјерство Брисела – нагласио је Додик.

Ово је један у низу бројних састанака званичника Републике Српске, на маргинама Анталија дипломатског форума који је у турском љетовалишту окупио лидере држава, бизнисмене и представника организација и медија.

Претходно, предсједник Српске разговарао је са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, премијером Мађарске Виктором Орбаном и министром иностраних послова те земље Питером Сијартом.

Додик и Цвијановић јуче су разговарали и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести