НОВОСТИ

Додик: Запад зна да Уставни суд БиХ креира противуставне одлуке; Српска наставља борбу

30/05/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао да су петоро судија Уставног суда БиХ, од којих су три странца и два муслимана, све одлуке доносили против Републике Српске.

Милорад Додик

– Онда они са Запада кажу – то се мора поштовати и неће да уђу у суштину и виде да је то креирање које је противуставно – рекао је Додик и додао да Српска наставља да се бори.

 

Изјавио је да би допуном Правила која су на дневном реду пленарне сједнице Уставног суда БиХ теоретски и практично одлуке могло да доноси само троје страних судија.

 

Додик је рекао да је сједница Уставног суда БиХ заказана на брзину, мимо досадашње праксе.

 

– Сами мијењају своја Правила, јер нема закона о Уставном суду БиХ. Раније су промијенили одредбе којима је предвиђено да у вијећу мора да буде представник конститутивног народа. Онда су то укинули, а сада мијењају и кажу да је довољно да гласа већина од присутних судија, док је до сада то било од укупног броја – рекао је Додик.

 

Појаснио је да у Уставном суду БиХ има девет судија и да би већина била пет, а сада кажу да је то од укупног броја присутних.

 

– То теоретски и практично значи да је од пет судија троје страних већина и да могу да донесе било какве одлуке – рекао је Додик за ТВ Хепи.

 

Додик је навео да је на дневном реду пленарне сједнице, између осталог, и захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића о непокретној имовини.

 

– Уставни суд БиХ је измислио себи овлаштење да одлучује о имовини, јер Устав БиХ каже да све оно што изричито Уставом није дато БиХ, припада ентитетима. Ниједном ријечју се не помиње имовина –  рекао је Додик за ТВ Хепи.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести