НОВОСТИ

Додик: Због наших жртава у рату, не смијемо да поклекнемо у миру!

15/09/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је легендарна Друга крајишка бригада Војске Републике Српске на свом ратном путу дала значајан допринос у очувању Републике, и зато је дужност и обавеза сваког Србина да не дозволи да њихово херојство које су несебично исказали у току Одбрамбено-отаџбинског рата икада падне у заборав.

– Обиљежавање 32. године од оснивања ове славне бригаде наш је завјет и задатак јер је то начин да се сви заједно подсјетимо на њихов тешки и дуги ратни пут од Западне Славоније, “Коридора живота”, преко орашког и добојског ратишта до сарајевског, влашићког, гламочког и бихаћког, па даље до Мањаче.

 

Овај датум је уједно и прилика да свима кажемо да је Република Српска наша светиња, наша отаџбина, која мора остати и опстати, јер су у њене темеље уграђени животи најхрабријих међу нама – српских бораца и јунака – нагласио је Додик.

 

Он је навео да је дан када је формирана Друга крајишка бригада датум када се осјећа и понос и туга.

 

– Тужни смо због наших страдалих бораца, а поносни на све што су ти храбри људи учинили да ми данас живимо у слободи, у својој Републици Српској коју никада не смијемо издати и изневјерити. Свима нама Република Српска треба да буде изнад свега, јер она је наша мајка и наша отаџбина – поручио је Додик.

 

Поводом 32 године од формирања Друге крајишке бригаде, које ће бити обиљежено сутра у Раковачким барама, Додик је изјавио за Срну да је ова бригада учествовала у једној од најважнијих, ако не и пресудних операција у протеклом Одбрамбено-отаџбинског рата – пробоју “Коридора живота” захваљујући којој су спасени животи на хиљаде тек рођених беба.

 

– И данас свима нама који се сјећамо те славне акције Војске Републике Српске одзвањају ријечи генерала Новице Симиће: “Коридор је пробијен! Можете слободно путовати. Срећно!”. И те ријечи треба да схватимо као аманет шта нам је чинити у ово вријеме тешких искушења и изазова. И зато, упркос свему, не смијемо поклекнути, јер српски народ никада није био на страни слуга и поданика, већ на страни побједника, антифашиста, патриота и хероја – истакао је Додик.

 

Он је указао да сјене српских бораца живе и даље међу нама и стално опомињу да Република Српска може и мора опстати упркос свим насртајима на њен Устав, њене институције, њену имовину и без обзира на многе монтиране политичке процесе.

 

– Поједини страни моћници, уз помоћ домаћих издајника, не престају да кидишу на Републику Српску, не дају нам да живимо мирно и спокојно, своји на своме. Свим средствима нас нападају, роваре, покушавају да нас сломе и уцијене, али наишли су на тврд орах. Република Српска и српски народ су јаки и поносни, храбри и одважни, и никакве пријетње и санкције које предузимају с циљем да нас сломе неће им успјети, јер Република Српска се једноставно воли, она се не продаје – нагласио је Додик.

 

Предсједник Републике Српске је истакао да ови који свакодневно покушавају да нам отму нашу имовину, оно за шта су живот дали бројни српски војниви и цивили, не знају на шта ударају.

 

– Али зато ми знамо шта бранимо. Бранимо нашу светињу, нашу Републику, своју кућу, своју територију на којој смо слободни и своји на своме. На то нас обавезују посмртни остаци 234 борца само из Друге крајишке бригаде, али и сви наши погинули, злостављани, мучени српски војници и цивили. Њихова жртва нам не да да поклекнемо сада у миру и да предамо оно за шта су они дали живот – поручио је предсједник Републике.

 

Он је рекао да српски народ мора да чува Републику Српску, јер ако разни бјелосвјетски мешетари узму нашу имовину, наше празнике, како су се намјерили, узели су нам све, узели су нам слободу, отели Републику Српску, наше ријеке, шуме, богатства, јер шта је Република без имовине, без Дана Републике, без својих институција – једно велико ништа.

 

– То не можемо и не смијемо дозволити. Што они више ударају, ми морамо још више да бранимо Републику Српску, да се држимо заједно, јер само јединствени можемо сачувати оно што је наше и за шта се страдало – закључио је Додик.

 

Друга Крајишка бригада, једна од славних јединица Војске Републике Српске, формирана је 18. септембра 1991. године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести