НОВОСТИ

Двоструки аршини Суда БиХ – док одуговлачи процес против Дудаковића, Србима експресно суди

17/10/2023

Двоструки аршини Суда БиХ – поново је одгођено рочиште за ратне злочине над Србима под командом генерала тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, сада због здравственог стања једног од оптужених. С друге стране, експресно поступање када су у питању Срби. То су показали и јуче у процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика. Ово је још један доказ да за Србе нема мјеста у БиХ, упозоравају из Српске.

 

 

Буде ли Суд БиХ чекао погодно здравствено стање свих 15 припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ оптужених за злочине над српским цивилима и војницима у западнокрајишким општинама, све је извјесније да потомци жртава правду неће дочекати. По оптужници подигнутој 2018. године, Дудаковић и његови саучесници умјесто у судници, стаж скупљају по одгођеним рочиштима. Уз двије године потпуне “поштеде” током пандемије, услиједиле су и још трају здравствене тегобе или оптужених или поступајућег судије.

– Није први пут да се на овај начин одуговлачи са оптужбама, тужбама или пресудама муслиманским и хрватским злочинцима јер се једноставно иде на закон природе, односно чека се да ти људи умру и да се ослободе – рекао је предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин истакао је да је интерес бошњачке јавности и цјелокупне Федерације БиХ да се предмети ратних злочина против оптужених Бошњака воде што је могуће дуже.

– Њихов циљ је да, ако је икако могуће, не дође до краја судског поступка, да се не објелодане злочини и да се не утврде одговорни за те злочине.

Оптужница терети Дудаковића и припаднике Петог корпуса тзв. Армије БиХ за убиство више од 300 Срба, већином цивила, на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста 1995. године. Најмлађа жртва имала је девет, најстарија 99 година. Паљене су цркве и српска села.

И док муслимански злочинци деценијама уживају слободу, бх. правосуђе показује експедитивност у лову на Србе и то у случају против предсједника Српске Милорада Додика.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић истакао је да је неприхватљиво да се судски процес против Дудаковића и осталих одуговлачи и разводњава из мјесеца у мјесец пред Судом БиХ.

– Када су у питању Срби, поготово када је ријеч о руководству Републике Српске, Суд БиХ ради експресно и чини нам се свима, како је рекао предсједник Републике Српске Милорад Додик, да је пресуда већ и доносена. Крајња намјера је да се уништи Република Српска, да нам одузму наша права – рекао је Егић.

Па и право на правду, додаје Носовић. Оцјењује да је посриједи игра на међународном плану. Међународна заједница, каже, путем бх. правосуђа креира слику да је у БиХ дозвољено убијати Србе.

– Међународна заједница и Суд БиХ не признају српске жртве, нема правде за Србе, као што и нема оптужнице за злочинце из друга два народа – истиче Носовић.

Могу ли се потомци српских жртава ипак надати правди у предмету “Дудаковић и други” биће познато 30. октобра када је заказано наредно рочиште.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести