НОВОСТИ

Џатрас: Српска показала да може да буде независан међународни актер

06/03/2024

Република Српска је под лидерством предсједника Српске Милорада Додика показала да може да функционише као “de facto” независан међународни актер и да се сматра таквим, изјавио је угледни амерички аналитичар и бивши дипломата Џејмс Џатрас.

Он је рекао да су недавне међународне посјете предсједника Српске и састанци са врховним регионалним партнерима велика прекретница у јачању статуса Републике Српске на међународној сцени.

 

– Иако /још/ није призната као суверена држава, Српска под вођством предсједника Додика све више показује способност да функционише као “de facto” независан међународни актер и да је други виде тако, нарочито значајне регионалне државе као што су Русија, Бјелорусија, Турска и Мађарска – истакао је Џатрас.

 

Према његовим ријечима, међународне посјете Додика представљају још једну манифестацију мудре и пажљиво калибриране политике ангажовања предсједника Српске у свјетлу растућег осјећаја да се распада “једнополарни” глобални поредак који су током деведесетих година прошлог вијека наметнули САД, НАТО и ЕУ и да га мијења мултиполарни поредак заснован на међународном поштовању и међусобно корисној сарадњи.

 

– Наставак овог стабилног курса сигурно ће донијети сјајне резултате у будућности за народ Републике Српске – нагласио је Џатрас.

 

ЏАТРАС У БАЊАЛУЦИ 13. МАРТА

 

Џејмс Џатрас ће у сриједу, 13. марта, посјетити Бањалуку, како би примио Орден Његоша другог реда, којим га је одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик поводом Дана Републике Српске – 9. јануара.

 

Џатрас је подсјетио да је био спријечен да присуствује церемонији 9. јануара, те да ће искористити прилику да прими одликовање током једнодневне посјете Бањалуци сљедеће седмице.

 

Бивши амерички дипломата је 12. јануара рекао да је веома почаствован и дирнут одликовањем, те да га прихвата поносно и са захвалношћу и да је за њега, као православца и америчког патриоту, веома инспиративно то што се предсједник Додик и Влада Републике Српске храбно одупиру илегалном диктату такозваног међународног поретка заснованог на правилима.

 

Џатрас је тада изразио наду да ће “Додиков примјер охрабрити друге националне лидере да се удаље од глобалистичког програма и да се воде стварним интересима свог народа”.

 

Након што је предсједник Српске одлиовао Џатраса, бивши амерички дипломата навео је да жели да мисли да је и он “на неки мали начин” допринио таквом тренду, како у Српској тако и у другим дијеловима свијета, изразивши наду да и у Америци, на крају, може да буде изабрана искрена национална власт.

 

– У мјери у којој ово признање одражава такав мој допринос, прихватам га са поносом и захвалношћу – поручио је Џатрас.

 

Џатрас је доктор правних наука на Универзитету Џорџтаун, а у децембру је у Бањалуци учествовао на Међународној конференцији “Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума”.

 

Он је и у новембру 2022. године посјетио Бањалуку када је на ФПН-у одржао предавање на тему “Геополитичке посљедице сукоба у Украјини”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести