НОВОСТИ

Егић: Битка за Коридор једна од најважнијих

21/06/2024

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да је битка за пробој коридора кроз Посавину 1992. године била једна од најзначајнијих битака и побједа Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Данијел Егић

Војна операција “Коридор 92” трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

 

Егић је подсјетио да је 31. маја 1992. године Хрватска војска, уз помоћ ХВО-а, заузела Модричу и на тај начин Крајина је била одсјечена од свијета и Србије, те заустављен проток робе и људи, а био је примјетан и недостатак лијекова и основних животних намирница.

 

Према његовим ријечима, дан раније била је донесена резолуција Савјета безбједности УН о забрани летова авиона, а 12 беба у Клиничком центру Бањалука умрло је тада усљед недостатка кисеоника.

 

– Једино логично рјешење у то вријеме, према одлуци Главног штаба ВРС, било је да се иде акцију пробоја коридора под командом генерала ВРС Момира Талића, како би се западни дио Републике Српске спојио са источним дијелом Српске и Србијом – рекао је Егић.

 

На Дугој њиви код Модриче у недјељу, 23. јуна, биће обиљежене 32 година од пробоја Коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске, речено је раније у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

 

 

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести