НОВОСТИ

Егић: Јуначка дјела ВРС у одбрани Сарајевско-романијске регије

13/06/2024

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да је Војска Републике Српске на подручју Сарајевско-романијске регије бранила српска огњишта и свој народ, и то са положаја који су били на српској земљи.

Данијел Егић

Егић је истакао да ВРС на том подручју није била агресор како то све вријеме покушава да наметне бошњачка страна, већ је само бранила српска огњишта и свој народ.

 

“Ресорно министарство ће подржати иницијативу Борачке организације Републике Српске да се пронађу катастарске честице и тиме докаже да су положаји ВРС били на српској земљи, односно на српском грунту”, рекао је Егић Срни, поводом предстојећег обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

 

Говорећи о значају обиљежавања овог историјског догађаја, Егић је истакао да је Сарајевско-романијска регија важна за Републику Српску, јер су се на том подручју водиле једне од најжешћих битака због тада највеће концентрације непријатељских снага.

 

“Борци ВРС на том подручју имали су јуначка дјела јер су издржали много офанзива, одбранили своје територије и огњишта, али је, нажалост, послије потписивања Дејтонског споразума услиједила катастрофа за српски народ на том подручју”, рекао је Егић.

 

Он је најавио да ће на Сокоцу и Равној Романији у суботу, 16. јуна, бити обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије, историјски догађај од републичког значаја.

 

Обиљежавање овог значајног датума, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, почеће у 11.00 часова поменом и полагањем вијенаца на Војничком гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу, након чега ће бити служен парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије у 12.00 часова, речено је Срни у ресорном министарству.

 

Након парастоса у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији, планирано је у 12.15 часова обраћање званичника, те умјетнички програм.

 

У Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану ове регије погинуло је 4.000 бораца из Сарајевско-романијског корпуса, док их је око 10.000 рањено. Овај корпус, који је имао 15.000 до 18.000 бораца, био је размјештен на ширем подручју Сарајева.

 

Непријатељске снаге покушале су извести 35 офанзива и покушаја уништења Сарајевско-романијског корпуса.

 

Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

 

На Војничком гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

 

Као вјечни помен српским јунацима, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих српских бораца.

 

Корпус је формиран 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а сједиште му је било у Лукавици.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести