НОВОСТИ

Егић: Српска има своје празнике и славиће их и даље

20/11/2023

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да институције и руководство Републике Српске имају јасне ставове поводом такозваног дана државности БиХ, нагласивши да Српска има своје празнике и славиће их и даље.

 

 

“Ми другима не можемо да забранимо да славе шта они хоће. Ми смо се према томе изјаснили, имамо своје празнике и славићемо их убудуће”, рекао је Егић, одговарајући на питање новинара о најавама да би се такозвани дан државности БиХ могао “славити” и у Мркоњић Граду.

Према сазнањима медија, Комшић и Бећировић планирају да у Мркоњић Граду прославе 25. новембар, бивши дан ЗАВНОБиХ-а, иако муслимана – Бошњака у вријеме Другог свјетског рата готово није било у Народноослободилачкој војсци и партизанима, већ их је већина били на страни Независне Државе Хрватске.

Бивши Дан ЗАВНОБиХ-а, 25. новембар, обиљежава се као такозвани дан државности у дијелу ФБиХ који је већински насељен бошњачким становништвом, док га Хрвати не обиљежавају као празник.

Nа нивоу БиХ нема закона о празницима, па су у ентитетима на снази закони о празницима Републике Српске и ФБиХ. Република Српска слави 9. јануар као Дан Републике и 21. новембар као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести