НОВОСТИ

Филиповић Остојић: Пренатални тестови коштају више од 1.000 КМ – ФЗО Српске те трошкове рефундира

06/03/2024

Пренатални тестови, коштају више од 1.000 марака. Фонд здравственог осигурања Републике Српске усвојио је измјене Програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница (НИПТ) за 2024. годину, којим се омогућава надокнада трошкова за НИПТ, уколико претходно постоји препорука гинеколога из здравствене установе која има уговор са Фондом, рекла је портпарол Фонда здравственог осиргурања, Дарија Филиповић Остојић.

– Законом о обавезном здравственом осигурању прецизиран је рок за предају захтјева за рефундацију и то од годину дана, а захтјев за рефундацију трошкова процедуре НИПТ може да се поднесе у року од годину дана од када је урађена, односно плаћена ова услуга – навела је Филиповић Остојић.

 

Основни пакет НИПТ, који ће се рефундирати, обухвата одређивање ризика за сљедеће поремећеја хромозома код фетуса: тризомија 21 (синдром Даун), тризомија 18 (синдром Едвардс) и тризомија 13 (синдром Патау).

 

– ФЗО Српске ће осигураним лицима надокнадити цијену трошкова овог теста који кошта 700 КМ, а који је дефинисан Цјеновником Фонда – рекла је Филиповић Остојић.

 

Она је додала да је ова цијена доста висока и да је она у другим земљама знатно нижа.

 

– Ми смо одлучили да подстакнемо да се снизе цијене тестова и да трудницама омогућимо лакше остваривање права ове здравствене заштите. Али морам напоменути да ове тестове не рефундира ни једана држава у окружењу – навела је.

 

Она је нагласила да је право на неинвазивно пренатално тестирање једно од нових права за труднице које је уведено Законом о обавезном здравственом осигурању.

 

– Овим законом омогућено и да се трудницама које се налазе на боловању због болести или компликација у трудноћи плата исплаћује у пуном износу. Исто тако, омогућено је да се након два неуспјела покушаја вантјелесне оплодње у Републици Српској, трећи поступак може обавити у иностранству, уколико то парови желе – рекла је портпаролка Фонда.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести