НОВОСТИ

Гогановић: Српска стоји иза Срба у заједничким институцијама

13/09/2023

Позиви појединих политичара из Сарајева да се казне представници Републике Српске запослени у Савјету министара и агенцијама због учешћа на састанку у Администартивном центру Владе Српске у Источном Сарајеву не доприносе смиривању политичких тензија и још су једна потврда сурове реалности да појединци не желе Србе у Сарајеву, изјавио је замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

 

– Представници Републике Српске у заједничким институцијама апсолутно су имали право да јуче присуствују састанку и разговарају о начинима рада. Тиме није прекршен ниједан закон или интерни правилник, јер није ријеч о политичком скупу, како тврде појединци, него о координацији кадрова из Републике Српске у заједничким институцијама – појаснио је Гогановић.

 

Он је оцијенио да се, потврђивањем оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика, показало да су апсурди могући.

 

– Ако неко крене на државне службенике наићи ће на бедем Републике Српске који ће их штити и бранити. Срби у заједничким институцијама нису незаштићени, бранићемо их свим законским и демократским средствима. Не изазивајте нас и не дижите тензије – поручио је Гогановић за Срну.

 

Наводећи да помињу новчане казне за државне службенике који су присуствовали састанку, он је указао на то да заборављају да ту није ријеч о политичком скупу, него о институционалном састанку и координацији.

 

Гогановић је нагласио да ће Република Српска стати иза Срба у заједничким институцијама.

 

– Увијек сам за разговор, дијалог и компромис, али сам веома озбиљан када кажем да нећу толерисати, ни дозволити прогон Срба у заједничким институцијама, као једног од три конститутивна народа. Позивам јавно политичке партнере да не упадају у такве замке и тиме наруше партнерство на нивоу БиХ – истакао је он.

 

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац, након јучерашњег састанка, рекао је да је лојалност Републици Српској јединствен став свих представника Српске запослених у Савјету министара и агенцијама, те да су сви спремни да напусте рад у заједничким институцијама уколико буду настављене провокације Кристијана Шмита.

 

Посланик СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић предложио је санкционисање државних службеника који раде у заједничким иниституцијама и који су јуче, на позив Кошарца, присуствовали састанку у Источном Сарајеву.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести